Hundrasen American XL bully förbjuds i Storbritannien vid nyår. Men några svenskar tycker att det är ett galet beslut.
”American bully är en kärleksfull, social och intelligent hundras. De har en stabil och positiv mentalitet, är milda och vänligt inställda mot människor. En American bully är en fantastiskt familjevänlig hundras” skriver Dijana Kitanovic, Sabrina Hernandez och Achee Flips i Expressen

American XL bully är en relativt ny hundras med ursprung i USA på 1980-talet. Från början korsades amerikansk pitbullterrier och amerikansk Staffordshireterrier, men har utvecklats med andra raser för att skapa en ”supermuskulös” hund.
Enligt den brittiska gruppen Bully Watch har XL Bullies varit ansvariga för 320 attacker i Storbritannien hittills i år. Sex av attackerna har lett till tragiska dödsfall och den brittiska regeringen agerade under hösten.

Den amerikanska XL bullyn är framavlad för ca 40 år sedan.

– Rasen utgör en särskild fara för barn och en fara för vårt samhälle. Det här måste stoppas, sa den brittiske premiärministern Rishi Sunak.
Vid nyår kommer rasen att förbjudas. Men kritiker föreslår ett mer balanserat tillvägagångssätt. De vill istället se strängare regler för avel och ägande, tillsammans med omfattande utbildning om dessa hundar och deras behov.

Tre svenska debattörer har föreslagit att istället för ett förbud så borde aveln stramas åt med införande av registrering, certifiering och nya regler. Dijana Kitanovic, Sabrina Hernandez och Achee Flips menar att American bully är en kärleksfull, social och intelligent hundras.
”Bully har en stabil och positiv mentalitet, är milda och vänligt inställda mot människor. En American bully är en fantastiskt familjevänlig hundras. En American bully ska vara självsäker, sällskaplig och ha ett trevligt temperament. Aggression tillhör inte en av de framträdande egenskaperna hos rasen, om den avlats korrekt” skriver debattörerna i Expressen.

Debattörerna vill istället se krav på utbildning – för alla svenska hundägare:
”Att skaffa hund är ingen rättighet, utan det borde vara något man förtjänar, precis som att få köra bil. Det borde vara krav på utbildning om man ska äga hund, oavsett ras (!), men speciellt för att få äga stora kraftiga raser eller hundar med mycket driv”.
”För är det något historien har visat så är det detta. Våldsamma hundar är inte ett rasproblem. Det är ett människo-problem”.

Achee Flips är skapare av plattformen BullyTalk Sweden. Dijana Kitanovic och Sabrina Hernandez är hundtränare på Active Canines Enskede AB.

I USA har flera kändisar försvarat pitbullraser. Skådespelaren Jon Bernthal tar med sig sina pitbulls – som heter Boss och Venedig – till alla filminspelningar, enligt tidningen Insider. Han vill ”ändra människors uppfattning om dessa hundar.”

Sir Patrick Stewart och hans fru Sunny Ozell har fostrat flera pitbulls och skådespelaren använder sina konton på sociala medier för att slå hål på myter om rasen.
Andra kändisar som beundrar rasen är bl a Justin Theroux, Jessica Biel, Rachael Ray, Katherine Heigl och Channing Tatum, enligt Insider.

Många kändisar har försvarat rasen XL bully.