Drevern Xelda överfölls av en varg i skogen utanför Herrljunga.
– Min kusin var bara ett par hundra meter bort. Han gjorde en rusch dit, skrämde i väg vargen och räddade livet på Xelda, säger Linus Johansson till Västgöta-Bladet.

För en vecka sedan gick Linus Johansson och hans drever Xelda ut på rådjursjakt utanför Herrljunga, Västergötland. Området råkar ligga väldigt nära det nya vargreviret Ripelången, på gränsen mellan Herrljunga och Falköping. Här har allt fler revir etablerats sedan en vargtik valpade.
Och oturligt nog råkade Linus och Xelda stöta på en av vargarna.

– Xelda drev ett rovdjur under jakt. Plötsligt blev hon stående på ett märkligt sätt. Och från sändaren i hennes halsband hörde jag en varg som morrade och hur Xelda försvarade sig, berättar Linus Johansson för Sveriges Radio.

Xelda opererades och mår nu bra. Men Linus Johansson tänker troligen inte låta sin hund jaga mer.

Linus kusin var också med i jakten – och det blev Xeldas räddning.
– Min kusin var bara ett par hundra meter bort. Han gjorde en rusch dit, skrämde i väg vargen och räddade livet på Xelda, säger Linus Johansson.
Tidningen Jaktjournalen beskriver händelsen som att Xelda hade änglavakt. En liten drever mot en stor varg är trots allt en ojämn kamp.

Hunden togs till veterinär där man konstaterade att hon hade skador på ländrygg och lår. Efter operation har Xelda nu fått komma hem och mår efter omständigheterna bra.
– När man ser att svansen viftar rejält så förstår man att hon är sig själv. Hon är väldigt glad, men har ont och får mycket smärtstillande. Hon sover i min säng och är min gosegris, säger en lättad ägare.
– Hon överlevde och det är viktigast. Men jag kommer att ta det hårt resten av livet, säger Linus Johansson.

Han har gjort flera jaktprov med henne, och fler prov var inplanerade, men nu känner Linus en osäkerhet inför Xeldas framtid som jakthund.
– Det är avbokat nu. Vi får se om hon över huvud taget kan jaga igen, säger han.

Om bara någon månad startar licensjakt på sex vargar i reviret Ripelången, där Xelda attackerades. Länsstyrelsen motiverar beslutet så här:
”Huvudsyftet med licensjakten är att minska tätheten av vargrevir där den är som störst i mellersta och södra rovdjursförvaltningsområdena.”

”Reviret Ripelången är beläget i landets mest vargtäta område. Enligt den senaste inventeringen finns det ingen genetiskt viktig varg i området. Skulle det visa sig att en genetiskt viktig varg ändå uppehåller sig i jaktområdet kommer jakten att avlysas” skriver länsstyrelsen Västra Götaland.

Linus Johansson och Xelda.

I januari ska skyddsjakt starta i området där Xelda attackerades. Sex vargar ska fällas.