Spegel, spegel på väggen där…säg vilken hund som vackrast i världen är. 
Svaret kan vara Winnie, fyra år, från Storbritannien. 
”Hon har ju nästan mänskliga ögon. Man blir ju förälskad direkt när man tittar in i de stora hasselfärgade ögonen, hon är så otroligt vacker” skriver en av alla beundrare på Instagram.

Hundar kan vara vackra på många olika sätt. När det gäller en alldeles speciell fyraårig cocker spaniel från Storbritannien är det tydligt vad som fascinerar: ögonen. En stor, hasselnötsfärgad iris ger Winnie en närmast mänsklig blick, i synnerhet när hon kryper upp nära sina ägare och tigger mat. Vem kan då säga nej till en sån vädjande blick?

Cocker spanieln Winnie har 400 000 följare på Instagram – tack vare sina vackra ögon.

Winnes ägare Ellée och Tom bestämde sig redan före hundens födelse att de skulle ha ett Instagramkonto med bara Winnie-bilder. Det började alltså redan vid födseln med massor av foton på den lilla nyfödda cocker spanieln och sen har följare kunnat hänga med i Winnies vardag.
Men ägarna kunde ju inte ana att Winnie skulle få så unika ögon, nästan som en tecknad Disneykaraktär.

Det är fängslande, enorma valpögon, inramade med långa fladdrande ögonfransar som de flesta tjejer skulle vara avundsjuka på. Idag har Winnie 400 000 följare och många har förstås påpekat det uppenbara: Winne påminner om hunden Lady i den legendariska Disneyfilmen Lady och Lufsen, som vi svenskar får se varje julafton.
”Hon har ju nästan mänskliga ögon. Man blir ju förälskad direkt när man tittar in i de stora gröna ögonen, hon är så otroligt vacker” skriver en av alla beundrare på Instagram.

Winnies succé innebär också massor av förfrågningar från företag som vill använda hennes i reklamsyfte. Och ägarna har inga problem med att låta sin hund göra modelljobb: det är bara att maila en förfrågan och göra upp om ett arvode.
Om du vill njuta av Winnies ögon utan kostnad är det bara att gå in på hennes Instagramkonto.

Nästan som verklighetens Lady från filmen Lady och Lufsen.

Ägarna har gjort en teckning av Winnie.

Snabbfakta cocker spaniel

Cocker spanieln är en av världens mest populära hundraser eftersom den har ett milt och vänligt temperament. Hunden är oftast gladlynt, lekfull och nyfiken, nästan alltid på alerten och svansen viftar för det mesta. Hunden vill gärna hänga med familjen och mår bäst när den får vara med i familjens aktiviteter.

Rasen kallades i början för ”cocking spaniel” eftersom den ofta användes vid jakt på morkullor (engelska ”woodcocks”). När den engelska kennelklubben bildades 1873 registrerades cocker spaniel som en egen ras. Eftersom den avlades fram för att jaga i grupp kommer den ofta bra överens med andra hundar.

1955 skapade Walt Disney filmen Lady och Lufsen , delvis baserad på novellen Happy Dan, the whistling dog av Ward Greene.
Lady är en ung och väluppfostrad cocker spaniel som lever lyckligt med sina ägare i ett fint hus. Lady är van vid att få mycket uppmärksamhet från sin husse och matte och blir orolig när de börjar bete sig annorlunda.
Hon får tillslut hjälp av gatuhunden Lufsen, som hjälper fLady att bli kvitt munkorgen varpå de strövar tillsammans på gatorna. Lufsen bjuder ut Lady på romantisk middag hos Tony, därefter blir Lady och Lufsen kära.