Måttet är rågat för svenska hundägare. 
En ny grupp på Facebook har på kort tid samlat närmare 17 000 medlemmar där alla säger samma sak:
– Priserna på svenska veterinärkliniker har blivit smärtsamt höga.

Gruppen växer rekordsnabbt. Den 9 mars hade 12 000 personer gått med i Veterinärvårdspriser. Nu, bara veckor senare, har antalet växt till 16 800.
Alla vill säga sitt om skenande veterinärkostnader, saftiga fakturor och prisökningar som inte har någon motsvarighet i någon annan bransch.

Den svenska Facebookgruppen Veterinärvårdspriser har på kort tid samlat 17 000 medlemmar.

”Nu säger jag STOPP. Jag fått nog av dessa skyhöga priser hos både veterinären samt försäkringsbolag som fullkomligt mjölkar en på pengar”, skriver en hundägare i gruppen Veterinärvårdspriser.

Det är sannerligen ingen sällsynt åsikt.
Nyligen undrade en medlem om det är rimligt att man debiteras närmare 3 000 kronor för att en veterinär i ”typ 5 sekunder” kollar om hunden satt i halsen.

Häromdagen berättade en annan medlem i gruppen att hen i Västerås fått en prisuppgift på 30 000 – 35 000 för en artroskopi på sin hund.
En medlem informerade då att Hallands djursjukhus tar 20 000 för samma sak medan en tredje av kostnadsskäl rådde att söka samma tjänst utomlands.

Det sistnämnda är något som ofta tas upp i gruppen. Pungslådda djurägare vill veta om det är sant att många skåningar av kostnadsskäl tar med sig sina fyrfotade vänner till veterinärer i Danmark.

Andra, som befinner sig utomlands, får positiva överraskningar när de går till veterinären. Och det till och med i Schweiz (som har en av de starkaste valutorna i världen).
”En av mina hundar behövde opereras för grå starr. I Sverige fick jag ett kostnadsförslag på 75 000 kronor för ett öga. I Schweiz fick jag erbjudande om 3 500 euro (cirka 40 000 kronor). Så vi gjorde operationen i Schweiz”, skriver hundägaren.

I Spanien har något gått till en klinik för att få ett intyg för att få ta hem en valp. Kostnad: 10 euro.
En hundägare i Sverige fick beskedet att en korsbandsoperation skulle gå loss på 40 000 till 50 000 kronor

”Vi beslöt att ta färjan för 3 500 kronor, Airbnb i åtta nätter för 3 800 kronor och göra operationen för 10 000 kronor på en av de bästa ortopedklinikerna i Polen. Totalkostnad under 20 000 kronor. Priserna här är löjliga” skriver hundägaren.

Flera enskilda företag hängs ut i gruppen.
”I stället för allt gnäll på Evidensias ockerpriser tycker jag att vi bojkottar dom fullständigt. Låt dom gå i konkurs”, skriver en av medlemmarna i ett inlägg.

I gruppen delas prisuppgifter friskt. Kostnad för specifik behandling jämförs från region till region, veterinärföretag till veterinärföretag.
Någon har lagt ut en fakturakopia som visar att hen debiterats bilavgift av en veterinärklinik trots att personen själv kört till kliniken.

Någon annan ska dra ut tänder på en sin chihuahua och vill veta vart det är bäst att vända sig ”för att inte bli ruinerad”.
På västkusten har en person debiterats 2500 kronor för hundens blodprov. Personen uppger att kostnaderna för vissa prov stigit med 50 procent sedan kliniken köpts upp av en koncern och tänker nu se sig om efter alternativ.

De många medlemmarnas klagan över de kraftiga prisökningarna är inte grundlösa. Företagaren och samhällsdebattören Pernilla Ström skrev i mars i Sydsvensken att veterinärvårdskostnaderna 2022 steg med 25 procent. Det var enligt SCB högst av alla tjänstebranscher.

Ström förklarar trenden med riskkapitalisternas inträde på marknaden för ”ett drygt decennium sedan” och att de sedan dess dammsugit veterinärbranschen på kliniker och djursjukhus.

Att större kliniker ofta är dyrare än mindre vittnar flera av gruppens medlemmar om.
En av dem har dragit ut tio tänder på en hund och betalat en privat veterinär 5 500 kronor för insatsen. Samma person skriver att Evidensia ville ha 12 000 kronor för samma ingrepp.

Någon annan har en liknande anekdot gällande kastrering. 1900 kronor på en privat klinik. 4000 kronor på en klinik som ingår i stor kedja.
Det diskuteras ivrigt hur trenden med de skenande kostnaderna ska kunna brytas. Flera föreslår bojkott av kända kedjor, andra undrar om något politiskt parti jobbar med frågan.

Medan det stora flertalet i gruppen rasar över de skenande priser finns det en handfull personer som tar veterinärerna och djurklinikerna i försvar.
”Veterinärer är inte en välgörenhetsinrättning”, skriver en av gruppens medlemmar.
”Ni ser inte jobbet bakom kulisserna”, skriver en annan.

Här är Facebookgruppen Veterinärvårdspriser.