Nu börjar en jobbig period för hundar och ägare. Många hundar insjuknar på grund av inflammationer – som uppstår på grund av halkbekämpningsmedel som används.
– Man använder numera krossgrus. Det innebär att det är lite skarpare, kommer det in mellan trampdynorna och tårna så nöter det, säger chefsveterinären Ulf Axelsson på Evidensia.

Isiga vägar behandlas nu med salt och krossgrus. Det är förstås av all välvilja så att vi människor ska slippa halka. Men för hundarna kan det bli rena plågan.
Saltade trottoarer sliter mer än vanligt på tassarna, och mängder med hundar insjuknar på grund av inflammationer.

Håll koll på din hunds tassar de kommande veckorna. Vägsalt och krossgrus kan skapa infektioner.

– Det blir små inflammationer mellan tårna och det ser vi mer under den här årstiden, säger Ulf Axelsson, chefsveterinär på Evidensia.
– Det kan skapa problem med infektioner och fara farligt för hunden om den får i sig för mycket salt.

Det är främst raser med mindre päls i tassen som har störst risk att drabbas av sårskador. Anledningen till att trampdynorna är så utsatta är att de innehåller porer, på samma sätt som våra armhålor.

När hunden går ut med varma tassar smälter snön på tassarna vilket gör att saltet leds in i porerna – och när fettet försvinner spricker huden.

Men även en ny typ av krossgrus har blivit en plåga för hundar.
– Man använder numera krossgrus. Det innebär att det är lite skarpare, kommer det in mellan trampdynorna och tårna så nöter det, säger chefsveterinären Ulf Axelsson på Evidensia.

Evidenta råder därför hundägare att ha extra koll på tassar efter promenader.
”Regelbundenhet är viktigt. Gör det till en rutin att gå igenom tassarna varje dag. Titta på trampdynor, klor och eventuell päls mellan tårna. En daglig genomgång kan spara både onödigt lidande och pengar samtidigt som det bidrar till en nära relation mellan dig och din hund” skriver man på sin hemsida.

Fukt som inte tas om hand är en grogrund för både jästsvamp och bakterieinfektioner. Veterinärer rekommenderar att man använder en ren frottéhandduk eller en klassisk plutoduk för att torka tassarna med. Det bör ske efter varje promenad.

”Vägsaltet torkar ut huden, sliter på tassens skydd och gör hunden mer benägen att slicka rent sina tassar. Det kan skapa problem med infektioner och vara farligt för hunden om den får i sig för mycket salt. Även här rekommenderar vi fet salva inför promenaden.”

Halkbekämpningsmedel kan bli ett gissel för hundar.

Håll koll på din hunds tassar.