Ben Simpsons-Vernon är kändisveterinär och går i England under namnet Ben the Vet.
Nu orsakar han storm i sociala medier.
Orsak: Han listar fem raser han aldrig skulle vilja äga.

Videon på Tiktok har slagit ner som en bomb. Den har strömmats elva miljoner gånger och i kommentarsfältet rasar debatten för och emot.
Många, inte minst de som äger raserna som finns med på Ben the vets lista, är särskilt upprörda.

Ändå säger veterinären innan han räknar upp raserna han avråder ifrån att det handlar om hans personliga åsikter, inget annat.
Här är första plats på hans lista över raserna han aldrig skulle vilja:

Chow-chow:
– Jag är säker på att det finns några fina men jag har ofta konstaterat att de inte har ett bra temperament. De kan vara riktigt frånvarande. Och de är ofta väldigt aggressiva hos veterinären.

Ögonsjukdomar och dåligt temperament gör att Chow-chow hamnar på svarta listan för Ben the vet.

Han pekar på att det är svårt att finna munkorg som passar deras stora ansikten och att rasen är drabbad av ögonsjukdomar.
Chow-chow har flera gånger placerats på listan över de ”farligaste” hundraserna.

Sen, i tur och ordning följer:

Cavalier king Charles spaniel.
– Tyvärr, måste jag namnge den. De är de härligaste hundarna och om jag skulle välja en ras till mig själv skulle det vara den här, om det inte vore för alla deras hälsoproblem, säger han.

Ett vanligt förekommande problem är klaffsjukdomar och behandlingsalternativen är få.

Veterinären älskar Cavalier king charles spaniel men tycker att rasen har för många hälsoproblem för att han skulle vilja äga en.

– Många av dem tillbringar sina sista dagar hostandes och harklandes medan de kämpar för att andas. Till slut dör de av hjärtsvikt, säger Ben the vet i Tiktok-videon.
Inne på samma ämne uppger han att det är rättvist att föda upp raser som löper stor risk att drabbas av sjukdomar och hälsoproblem.

@ben.the.vet

5 dog breeds I would/could never own as a veterinary surgeon #dogsoftiktok #learnontiktok #veterinary #benthevet

♬ Waiting For Heartache – BLVKSHP

Tax:
– Nummer tre är taxen. De är underbara hundar och några av dem är mina favoritpatienter, men en av fyra utvecklar ryggproblem under sin livstid som kan leda till allt från enbart smärta till total förlamning. Det leder frekvent till att de kan tvingas till ryggradsoperation. Det är ett krävande ingrepp som tar väldigt lång tid att läka från.

Veterinären gör tummen upp för taxens personlighet men avstår från rasen på grund av extrema ryggproblem.

Att just taxar drabbas av ryggproblem är enligt veterinären ingen tillfällighet. Han pekar på att en majoritet av dem lider av en broskdefekt – kondrodystrofi.
Det innebär att taxens huvud och kropp är normalstora men att hundens ben blir oproportionerligt korta. Åkomman är förknippad med en ökad risk för diskbråck.
Risken ökar i takt med hundens åldrande.

Ben the vet pekar på att det inte går att förhindra, men att det är möjligt att försena effekten av åkomman genom att inte låta taxen hoppa och se till att de inte blir överviktiga.
– Taxarna har fantastiska personligheter men det finns för mycket potential för sorg, säger han.

Shar pei:
Nummer fyra är shar-pei. De har en sjukdom uppkallad efter sig, shar pei-feber, säger han.
Den orsakar återkommande febertoppar och svullnader. I slutänden kan den orsaka proteinansamling i kroppen som riskerar att ödelägga vitala organ.

Shar pei har så många hälsoproblem att rasen fått en sjukdom uppkallad efter sig.

– De flesta är för rynkiga. De är så rynkiga att de måste få ögonlocken fästa för att håren inte ska röra ögonen. De får alltid hudproblem. De har små, trånga hörselgångar och de försöker alltid bita ansiktet av hälften av personalen. Som jag ser det har de massor av hälsoproblem.
Åsikten delas av den svenska kennelklubben som på hemsidan radar upp en rad åkommor som kan drabba shar pei.

Fransk bulldog, bulldog och mops:
– Nummer fem är vilken som helst av raserna med platt nos. Samhället har normaliserat det faktum att de här rasernas snarkande innebär att de inte kan andas särskilt bra.
Han pekar på att det finns exempel inom den här gruppen som är undantag men att det gruppen på det stora hela är drabbad av så många hälsoproblem att han väljer bort den.

Ben the vet väljer av etiska skäl bort alla hundraser med platt nos.

– Ryggproblem, hudproblem, ögonproblem. Det faktum att hälften av dem måste genomgå kejsarsnitt när de föder är ett etiskt problem för mig som gör att jag aldrig skulle vilja ha en, säger han.

När det gäller att välja ras ger Simpson-Vernon följande råd:
– Välj den typen av hund som passar din livsstil.

Han uppmanar potentiella hundägare att kolla hur mycket lek och motion rasen kräver, nu och i framtiden. Han tycker att man ska ta med i beräkningen hur mycket man är borta från hemmet, om man planerar att skaffa barn, och om man är i tillräckligt god hälsa för vissa raser.

Han tycker också att de som överväger att skaffa hund bör göra sig införstådda med hundens potentiella hälsorisk och hur man ska hantera det. Om omhändertagandet riskerar att leda till för stor ekonomisk börda bör man en ras som tenderar att vara friskare.