Både människor och hundar verkar drabbas av allergier i allt större omfattning.
Men forskarna kan inte ge ett säkert svar på vad det beror på.
– Den vanligaste allergin är den mot olika ämnen i omgivningen, därefter att allergin beror på födoämnen, säger veterinären Marie Jury.
Allergier hos hundar har blivit ett allt vanligare problem under de senaste decennierna. Forskare och veterinärer har undersökt olika teorier för att förklara denna ökning. Det verkar vara en komplex samverkan mellan genetiska, miljömässiga och livsstilsrelaterade faktorer.
Marie Jury har arbetat som veterinär i nästan tjugofem år och har också diagnostiserat allt fler hundar med allergier.
– Ja, veterinära forskare i Sverige säger att vi får allt fler diagnoser relaterade till allergi. Det kan dels bero på att allergi faktiskt har ökat och blivit vanligare precis som hos människan, säger Marie Jury.
– Men det kan också vara så att det kan bero på att veterinärerna blivit duktigare på att ställa diagnoser samt att djurägare är mer pålästa och oftare känner igen symptomen. Och därför har besöken ökat.
Marie Jury kom i våras ut med en handbok – ”Så slipper du veterinären” – där hon ägnar flera sidor åt ämnet allergi.
Hennes konkreta råd till dig som funderar på att skaffa hund utan allergier:
– Om du väljer att köpa en valp med friska, ickeallergiska föräldrar och släktled ökar du chanserna att din hund inte drabbas och stödjer sund avel där det avlas på friska individer, menar Marie Jury.
En betydande del av allergifallen hos hundar kan alltså kopplas till genetiska faktorer. Vissa raser är helt enkelt mer benägna att utveckla allergier än andra, vilket tyder på en ärftlig komponent.
Till exempel är raser som labrador retriever, west highland white terrier och bulldoggar ofta mer mottagliga för hudallergier.
Avelsprogram som inte tar hänsyn till ärftliga allergiproblem kan ytterligare förstärka förekomsten av allergier i framtida generationer.
– Ja, vissa raser är överrepresenterade när det gäller allergi. Därför är mitt råd att läsa på om rasen du funderar på att skaffa innan valpköpet och att även fråga uppfödaren om det förekommer några sjukdomar hos rasen och föräldrarna/släktledet till valparna, menar veterinären Marie Jury.
– Att rådfråga innan hundköp hjälper dig att på så vis slippa onödigt lidande för din hund, främja sund avel och slippa många veterinärbesök.
– Den vanligaste allergin är den mot olika ämnen i omgivningen, därefter att allergin beror på födoämnen, säger Marie Jury.
Här är forskarnas teorier om varför hundar blir allt mer allergiska:
1. Miljöförändringar
En av de mest framträdande teorierna handlar om miljöförändringar. Hundar, liksom människor, utsätts för allt fler kemikalier och föroreningar i sin omgivning. Dessa kan finnas i luften, vattnet, maten och i produkterna vi använder dagligen.
Exponering för kemikalier som bekämpningsmedel, rengöringsmedel och konserveringsmedel kan trigga allergiska reaktioner hos känsliga individer. Dessutom kan inomhusmiljön, där många hundar tillbringar mycket tid, vara full av dammkvalster, mögel och andra allergener.
2. Genetik
Genetisk predisposition spelar också en betydande roll i utvecklingen av allergier hos hundar. Vissa raser är mer benägna att utveckla allergier på grund av deras genetiska sammansättning.
Till exempel har vissa studier visat att raser som bulldoggar, terrier och retrievers har högre förekomst av allergier. Avelsmetoder som fokuserar på specifika fysiska egenskaper kan också ha lett till en minskad genetisk variation, vilket ökar risken för allergiska sjukdomar.
3. Diet och livsstil
Hundars kost har förändrats dramatiskt över tiden. En ensidig kost utan tillräcklig variation kan också leda till att immunsystemet reagerar negativt på vissa födoämnen.
4. Hygienhypotesen
En annan teori som ofta diskuteras är hygienhypotesen. Denna teori föreslår att en överdrivet ren miljö kan leda till ett underutvecklat immunsystem.
Hundar som inte utsätts för en tillräcklig mängd mikroorganismer under sin uppväxt kan utveckla ett immunsystem som överreagerar på ofarliga ämnen, vilket resulterar i allergier. Överanvändning av antibiotika och desinfektionsmedel kan bidra till detta problem genom att eliminera goda bakterier som är viktiga för att bygga upp ett starkt immunsystem.
Här kan du beställa Marie Jurys bok ”Så slipper du veterinären”.