Om din hund har ångest eller mår dåligt – ge prozac. Det rådet ger den amerikanske veterinären Aquilius Orion.
I ett inlägg försöker han övertala hundägare att ge lugnande piller till sina älsklingar.
– Prozac är väldigt säkert, hundägare bör inte skämmas om de ger lugnande medel till sin hund, säger han.

I det pillertrillande landet USA anses mediciner kunna lösa det mesta, allt från ryggvärk, övervikt eller depression. Omkring tio procent av alla amerikaner behandlas med någon form av antidepressiva. Det motsvarar 27 miljoner människor.
Och samma sak gäller för cirka tre miljoner hundar i USA – ett lugnande piller för pälsklingen anses ofta vara lösningen på många problem.

Doktor Aquilius Orion skriver gärna ut prozac till hundar.

Därför finns det så klart amerikanska veterinärer som anser det naturligt att ge hundar prozac. En av dom är doktor Aquilius Orion, som försöker förklara sin ståndpunkt på Youtube.
– Många tror att hunden förvandlas til en känslolös zombie om den får prozac. Men det stämmer inte. Prozac är bra för hunden – om den behöver det, säger han i sitt videoinlägg.

Aquilius Orion menar att kemiska substanser är ett viktigt redskap om man vill förändra sin hunds beteende:

– Beteende-modifiering är en form av hundträning, där det också handlar om att att hitta ett sätt att få världen och miljön att passa din hund. En stor del av mitt jobb innebär att sätta diagnoser på hundar och ge den bästa behandlingen. Och jag anser att prozac är väldigt säkert eftersom det är testat i så många år och det finns mycket kunskap inom läkemedelsindustrin, säger han.

– Hundägare bör inte skämmas om de ger fluoxetine eller prozac till sin hund. Om din hund behöver extra hjälp med känslor så är det egentligen ingen skillnad jämfört med t ex hjärtmedicin.

Doktor Aquilius Orion menar att det amerikanska Läkemedelsverket FDA (U.S. Food and Drug Administration) har godkänt en specialversion för hundar. Namnet är Reconcile och ska passa hundar som har separationsångest och visar ovanligt mycket aggression.

– Om du ger din hund Reconcile så förvänta dig inte en snabb förändring. Det tar fyra-sex veckor innan man kan se en riktig skillnad.

Dogpain Relief.com ger sin fakta på hur prozac fungerar på hundar:
Prozac är i huvudsak ett psykoaktivt ämne som förändrar hundars hjärnfunktion genom att manipulera signalsubstanserna på ett speciellt sätt.
Läkemedlet fördröjer kroppens återupptag av serotonin, signalsubstansen som tros stabilisera humöret.

Prozac ger vanligtvis förbättringar hos hundar efter fyra veckor. Men förbättringen kanske inte är tillräcklig och en veterinär kan föreslå en annan medicin i stället för prozac. Doseringen beror på hundens storlek, ålder och eventuella sjukdomar.

Vem bör inte få prozac?
Hundar med vissa sjukdomar kan vara allergiska mot prozac och bör inte ordineras medicinen.
Dessutom bör läkemedlet användas med försiktighet till hundar med diabetes mellitus, leversjukdom, om de är yngre än sex månader eller dräktiga.

Läkemedel till hundar och katter beräknas omsätta ca 90 miljarder kronor per år.