Ägare efter ägare har upplevt det. Hunden skakar, darrar eller huttrar okontrollerat.
Varken hundgods, kel eller omtanke hjälper.
Det svåraste är att komma på vad som orsaker problemet och när man ska söka hjälp.
Här är sju tänkbara skäl till att din hund skakar.

Innan någon rusar iväg till veterinären bör en sak slås fast:
Hundar skakar ofta av ofarliga skäl.
Men ibland kan det vara ett rop på hjälp. Skakningar är enligt experter inte ett normalt beteende för hundar.
Det kan bero på något så enkelt som kyla eller törst, men det kan också visa sig vara något mycket allvarligare.

Även om det är vanligt att hundar skakar är det inte naturligt. Skakningarna kan röra sig om något allvarligt.

1) Oro eller rädsla:
Skakningar eller darrningar är vanliga tecken på rädsla, oro och stress hos hundar. Orsakerna är unika för varje husdjur – vissa hundar darrar enbart hos veterinären, andra börjar skaka så fort en främling tittar på dem. Det går att avgöra om hunden är stressad genom att leta efter andra ledtrådar, exempelvis:
* extremt vidöppna eller kisande ögon
* om den vänder sig bort, springer iväg eller gömma sig för ett hot
* får spända mungipor
* fäller öronen bakåt eller viker in svansen
* ylar eller gnäller
* biter eller hugger

2) Illamående
En orolig mage kan orsaka skakningar hos hundar. Vanligtvis är ett illamående kopplat till andra viktiga symtom som man bör vara uppmärksam på.
– Illamående kan komma från något så enkelt som en orolig mage eller från något så komplicerat som njursjukdom, säger veterinären Chyrle Bonk på Hepper.com.

– Tillsammans med skakningar kan en hund också dregla, slicka sig om läpparna, låta bli att äta eller kasta upp.

3) Smärta:
Hundar döljer ofta smärta väl. Det kan göra det svårt för djurägare och veterinärer att identifiera källan till problemet. Om smärta är orsaken till hundens skakningar är det troligt att det också finns andra symptom, såsom:
* hunden spänner det berörda området när man närmar sig det
* hunden ylar vid rörelse eller beröring av samma område
* hunden vill inte röra sig eller äta
* hunden har ett spänt ansiktsuttryck
* hunden flåsar
* hunden slickar eller kliar sig tvångsmässigt
* hunden är stel

4) Förgiftning:
En av de mer allvarliga orsakerna till skakningar hos hundar är förgiftning. Den som ens misstänker att hunden fått i sig något den inte borde bör direkt ta kontakt med veterinär.

Elektrolytnivåer eller blodsocker kan orsaka skakningar, darrningar eller kramper. Choklad, xylitol, kaffe, nikotin och medel mot ogräs orsakar vanligtvis liknande tecken. De kan följas av kräkningar, diarré, slöhet eller hyperaktivitet. Dessa och andra toxiner kan leda till allvarlig sjukdom, organskador eller dödsfall.

5) Upphetsning:
– Vissa hundar kan börja skaka när de blir glada över att se sina ägare, förväntar sig middag, lek eller när grannens hund kommer på besök, säger veterinären Chryle Bonk till Parade Pets.

– Ingen är riktigt säker på varför upphetsning kan vara orsaken till att hunden skakar men det är inget att bekymra sig över. Skakningen tenderar att upphöra när hunden lugnat ner sig.

Andra veterinärer påminner om att en glad, uppspelt hund håller svansen högt, viftar eller vickar glatt på hela bakdelen och har ett mjukt och avslappnat ansiktsuttryck.

6) Ålderdom:
Det är inte ovanligt att försvagade benmuskler utvecklar tremorer när hundar åldras, men skakningar kan också vara ett tecken på artrit.

– Dessa problem kan vara anledningen till att en hund skakar. Du kan märka att skakningar bara inträffar i bakbenen, efter en lång promenad eller när din hund stiger upp, säger veterinären Chryle Bonk.

I sådana situationer uppmanar han ägare att uppsöka veterinär för att säkerställa att hunden är frisk och inte har ont.

7) Sjukdom:
Skakningar eller darrningar hos hundar kan tyda på neurologiska eller andra sjukdomar, inklusive:

Epilepsi – epileptiska anfall kan visa sig som skakningar.
– Hundar som drabbas kommer inte att vara medvetna om sin omgivning, säger veterinär Chryle Bonk.
Hjärn- eller nervsjukdom – funktionsstörningar i nerverna eller hjärntumörer kan förändra hundens rörelseförmåga och få dem att skaka.

Elektrolytstörningar – tillstånd som njursjukdom, bisköldkörteltumörer och addisons sjukdom, som förändrar kalcium- eller kaliumnivåerna eller orsakar allvarlig uttorkning, kan leda till skakningar.

Infektioner – Vissa infektioner, inklusive rabies och valpsjuka, angriper nervsystemet. Dessa sjukdomar är ofta dödliga, men båda kan förebyggas med regelbundna vaccinationer.

Generaliserad tremorsyndrom (GTS) – hundar som drabbas utvecklar skakningar mellan 9 månader och 2 års ålder. Orsaken är okänd, men kan vara inflammatorisk eller autoimmun, eftersom dessa hundar svarar bra på kortikosteroider (det vill säga läkemedel med starka antiinflammatoriska och immunmodulerande egenskaper).

Vad du ska göra om din hund börjar skaka
Om din hund börjar skaka på ett ovanligt sätt, utvecklar andra tecken på sjukdom, eller om du misstänker att den har fått i sig gifter, bör du omedelbart söka veterinärvård hos din ordinarie veterinär eller en lokal djurakutmottagning. Vissa skakningar kan ha en allvarlig orsak, så följ regeln ”ta det säkra för det osäkra” om du är orolig.

Om hunden har ont är det troligt att den också har andra symptom som kan avgöra tillståndet.