Mycket motion. Lite motion.
Raska turer. Långsamt strosande.
Det känns som om det finns lika många råd som det finns husdjur.
Men vad är det egentligen som gäller när man rastar sin hund? Hundextra har gått till botten med uppgiften.

– En promenad är bra för hundens totala hälsa, säger Whitney Miller, chefsveterinär på Petco till In the know.

Hon pekar på att hundens fysiska och mentala hälsa stärks av att röra på sig. Också den sociala hälsan stärks av möten med miljö, andra personer och husdjur.

Det finns hur många hälsoskäl som helst till att lyssna på hunden när den vill gå ut.

– Att låta hunden stanna och lukta på miljön kan vara berikande. Doftuppfattningen är ett av hundens starkaste sinnen när det gäller att uppleva miljön. Det kan vara mycket att hämta under bara en promenad, trots att hunden känner till området sedan tidigare.

Regelbundna promenader hjälper våra hundar att bränna kalorier, stimulera hjärnan och minska stressnivåerna. Detta i sin tur minimerar destruktiva beteenden och förbättrar deras humör.

Men det är inte bara hunden som mår bra av promenader. Det gör också vi ägare. Turerna tvingar oss att röra på oss, hålla ett schema och precis som våra fyrfotade vänner stärks vi av sociala kontakter.

Dessutom är rastningen ett bra sätt att stärka relationen till hunden.
– Den som går på promenad med hunden får en möjlighet att dagligen träna sitt husdjur. Det hjälper till att etablera och underhålla en viktig förbindelse till hunden.

Men frågan de flesta ställer sig i sammanhanget är hur ofta och hur länge man bör rasta sin hund.
Svaret är lika unikt som hundens personlighet.
– Det beror på ålder, ras, storlek och deras hälsotillstånd, säger Miller och uppmanar den som är osäker att rådfråga en veterinär.

Hon konstaterar att genomsnittshunden behöver 20-45 minuters måttlig motion två gånger om dagen.

– Men aktiva hundar som bordercollie och australian shepherd kan kräva två till tre timmars motion per dag, medan väldigt små eller gamla hundar kan få all träning de behöver bara av att gå omkring i hemmet.

Promenader är enligt experter bra för hälsan – för både hund och ägare.