Marcus Dela Cruz är veterinär och husse till labradoren Charlie.
I jobbet har han stött på en rad sjuka och skadade labradorer.
Nu delar han med sig av fem saker han aldrig skulle göra med sin labbe.

– Det är mycket enklare att förebygga en sjukdom än att behandla den, säger Dela Cruz som på sociala medier går under namnet @thefriendlyvet.
Listan läser den Kalifornien-baserade veterinären upp på Tiktok. Videon har sedan den publicerades blivit viral och setts fler än 2,3 miljoner gånger.

Den första punkten på listan lär förvåna många hundägare.
– Jag skulle aldrig ta honom till några hundparker.

Maten, och framför allt Charlies mattider, är något Dela Cruz håller hårt på.

Orsaken är enkel.
– Kan ha få en tennisboll där? Kanske. Men gissa vad mer han kan få där? säger Dela Cruz och räknar upp en rad allvarliga sjukdomar.
– Han kan också få alldeles för många bitmärken som jag måste få att läka eller sy ihop på kliniken, för att det ska vara värt att chansa.

Nummer två på listan är beslutet att aldrig ge Charlie ett ben eller ett tuggben, allt för att slippa utsätta hunden för akut tandoperation.

Som nummer tre kommer beslutet att aldrig låta Charlie gå utan koppel.
– Allt som krävs är en ekorre eller en tennisboll och då är han mitt i gatan i Oakland och blir påkörd av en bil.

Fjärde punkten gäller mediciner. Dela Cruz uppger att han aldrig skulle sluta ge sin hund långsiktiga mediciner, vare sig förebyggande eller vaccinationer.
– Det är mycket lättare att förebygga en sjukdom än att behandla den.

Sista punken på listan handlar om matvanor.
– Jag skulle aldrig ge honom något utanför schemat. Jag vet att han skulle älska att äta allting hela dagen, varje dag. Jag vill kontrollera vad han äter och hålla ett kontinuerligt schema. Det gör att jag kan se om hans aptit minskar, något som kan vara en varningsklocka för underliggande sjukdomar.

Att kostrådet är viktigt har nyligen bekräftats av forskning. En studie visade att 25 procent av alla labradorer är genetiskt lagda att drabbas av fetma.
De fem råden har han tagit fram baserad på sina erfarenheter som veterinär.

– Som akutveterinär i en tätbefolkad stad ser jag det värsta av det värsta. Det gör att jag blir mycket mer försiktig hur jag tar hand om Charlie, säger han till Newsweek.

Hans hund är nio år.
– Det viktigaste jag lärt som allmän-veterinär är hur betydelsefullt det är med en sund kropp och förebyggande mediciner, såsom vaccinationer och loppmedel.

Dela Cruz uppger att hans råd kan förhindra dyra veterinärräkningar.