Organisationen World Animal Protection larmar för en ny oroväckande trend på sociala medier.
”Djur placeras medvetet i farliga och skrämmande situationer för att sedan ´räddas´. Syftet är att få många visningar och tjäna pengar på djurens lidande” förklarar organisationen.

Det finns många filmer på sociala medier och Youtube där hundar och andra djur räddas av fantastiska personer. Men en del räddningar är dessvärre fejk, menar den globala organisationen World Animal Protection.

Organisationen World Animal Protection varnar för fejkade hundräddningar i sociala medier.

”Vi har sett en ny oroande trend: djur placeras medvetet i farliga och skrämmande situationer, en taktik som syftar till att fånga människors uppmärksamhet och generera intäkter genom så kallade ”räddningsaktioner” skriver organisationen.
”Denna form av utnyttjande av djurens lidande är både etiskt och moraliskt problematisk”.

Fenomenet att manipulera djur i nöd för att dra nytta av den emotionella reaktionen hos publiken har tyvärr blivit allt vanligare.

World Animal Protection varnar för att detta inte bara är en manipulativ taktik, utan också en direkt form av djurplågeri.
En hjärtskärande fejkbild visas upp som bevis: en liten valp med bundna framtassar och en tung kedja runt halsen ”räddas” av en person. Men situationen är alltså skapad för att få klick och intäkter.

”Genom att sätta djur i skrämmande situationer – som att låta dem uppleva fara eller trauma – kan vissa organisationer skapa gripande videoklipp eller bilder som går virala på sociala medier. Dessa bilder och klipp, som ofta visar djur i desperation, syftar till att väcka medlidande och engagemang hos människor, vilket i sin tur leder till ekonomiska bidrag till den aktuella organisationen” förklarar World Animal Protection.

Räddade på riktigt eller är det bara iscensatt för att få pengar? Numera är det svårt att veta

”Djur är kännande varelser som kan uppleva rädsla, smärta och lidande. Att utsätta dem för onödiga och traumatiska situationer för att skapa innehåll är inte bara oetiskt utan underminerar även de genuina räddningsinsatser som verkligen syftar till att hjälpa djur i nöd. Verkliga räddningar kräver ofta tålamod och omtanke, inte sensationalism.”

Dessutom kan allmänhetens uppfattning om djurskydd förändras.
”När människor ser djur i kris kan det skapa en känsla av brådska att bidra, men det riskerar också att leda till att folk vänjer sig vid att se djur som objekt för underhållning snarare än som individer med rätt till en värdig tillvaro” skriver World Animal Protection på sin hemsida.

World Animal Protection uppmanar människor att vara kritiska när de ser kampanjer som använder djur i skrämmande sammanhang:

”Det är viktigt att ställa frågor om hur djuren har behandlats, vem som ligger bakom kampanjen och vad pengarna faktiskt används till. Genuina organisationer fokuserar på långsiktiga lösningar som förbättrar djurens livsvillkor, snarare än att skapa kortsiktiga sensationer.”

En hund i verklig nöd? Eller en fejkad räddning i sociala medier för att tjäna pengar?

”Det handlar om att främja en kultur där djur inte används som redskap för att tjäna pengar, utan erkänns som levande varelser med egna rättigheter.”
World Animal Protection förklarar att man fortsätter kämpa för djurens rättigheter och motarbeta de metoder som skadar dem i syfte att tjäna pengar:

”Genom att vara medvetna och informerade kan vi alla spela en roll i att stoppa detta utnyttjande.”

Varningssignaler
Hur kan du då som användare av sociala medier veta om en räddning är fejkad eller riktig? Här är varningssignaler att leta efter:

• Innehållet är inte kopplat till någon trovärdig djurskyddsorganisation. Sök gärna efter annan information om organisationen om du är osäker.
• Innehållet i filmen känns osannolikt och arrangerat.
• Flera klipp visar liknande miljöer, händelser och/eller djur.
• Djur filmas länge i farliga situationer utan att någon ingriper för att hjälpa dem. Seriösa djurräddare har alltid djurens säkerhet i fokus och försöker så snabbt som möjligt hjälpa ett djur i fara.

Organisationen World Animal Protection varnar för fejkade hundräddningar i sociala medier.