Joren Whitley har blivit världskändis på att knäcka hundars nackar och lindra deras smärta. Men många anser att han sysslar med djurplågeri.
– Jag har fått otaliga dödshot och anklagats för djurmisshandel av folk som inte tror på min kiropraktiska vård, säger han.

Joren Whitley från Oklahoma, USA, brukar kallas TikTok-doktorn och ”hundarnas bästa vän”. Hans popularitet har vuxit enormt tack vare filmerna på sociala medier. Enbart på plattformen TikTok har han 1,7 miljoner följare som varje vecka får se Whitleys specialtet: han gör kiropraktiska justeringar på hundars ryggrad och nackar.
Han håller hundar i ett stadigt grepp, känner längs ryggrad eller nacke och sen trycker han.

”Jag har anklagats för djurmisshandel och fått otaliga dödshot”, säger Joren Whitley.

Vissa hundar ser förvånade ut efter ingreppet, andra slickar sig nervöst som om de undrar ”vad hände egentligen”? Och Joren Whitley erkänner faktiskt att han sällan är populär bland sina patienter.
– De flesta hundar, och andra djur som jag behandlar, är aggressiva mot mig eftersom ryggradsjusteringarna orsakar smärta. Runt 90 procent av mina patienter har redan smärta eftersom de behandlas för någon form av skada.
– De har redan ont och jag trycker på alla fläckar som gör ont, säger Joren Whitley.

Whitley har behandlat flera patienter sedan de var valpar och ”de är superglada att se mig”, men majoriteten av djuren är inte vänliga.
– När jag behandlar större djur som tjurar eller tigrar, måste de ibland bedövas för att de inte ska bli för aggressiva.

Han har en examen i biokemi och molekylärbiologi från Oklahoma State University. Dessutom doktorerade han i kiropraktik från Parker University och genomgick ytterligare utbildning för att träna på djur. Han bör alltså veta vad han sysslar med, och hundarna känna sig säkra i hans trygga händer. Eller?
– Jo, men mina videos har även fått många motreaktioner. Jag har anklagats för djurmisshandel och fått otaliga dödshot, säger Joren Whitley.

Hans verksamhet har dessutom anmälts flera gånger till Oklahomas veterinärnämnd av människor som inte tror på kiropraktisk vård.
– Det kan bero på att vi visat filmer där hundar visar obehag under någon sekund. Sedan gör jag justeringen och hundarna mår bättre. Men jag blir ändå hatad.
Whitley menar att även om ryggradsjusteringar faktiskt kan skada en hund så är hans arbete bra i det långa loppet.
– Jag har haft hundar med smärta och som har attackerat människor. När jag fixat hundarnas kotor så har de slutat med sitt beteende.

Anders Hallgren, Sveriges mest kända hundpsykolog, menar att många hundar går omkring med smärtor utan att ägarna anar någonting.
– 60 procent av normalpopulation av hundar har problem med ryggar, säger han.
– Jag har själv arbetat med hundar som haft oförklarliga svängningar i humöret och varit aggressiva mot sin familj och andra hundar. Men beteendet har ofta varit smärtrelaterat, säger Anders Hallgren.

Film som visar Joren Whitleys behandling av hundar.

Klämmer på kotor och nackar.

Joren Whitley med några av sina patienter.