Den är söt, älskvärd och väldigt populär. Men de senaste 70 årens avel har gjort Cavalier King Charles spaniel till ”en av de ohälsosammaste hundraserna i världen”, enligt djurrättsorganisationen PETA .
”Rasen lider av en cocktail av genetiska hälsoproblem”, säger veterinärer som tidningen Daily Mail har pratat med.

Cavalier King Charles Spaniels är underbara och älskade sällskapshundar, populära över hela världen.
De används ofta som servicehundar på boenden där de gör ett ypperligt jobb. De behöver mycket kärlek, närhet och ger minst lika mycket tillbaka.
I en undersökning för tio år sedan utnämndes cavalieren till en av världens tjugo populäraste hundraser.

Cavalier King Charles spaniel är”en av de ohälsosammaste hundraserna i världen”, enligt djurrättsorganisationen PETA.

Men världens största djurrättsorganisation PETA och många veterinärer höjer ett varningens finger för att skaffa en Cavalier King Charles Spaniel. Och i Norge är det förbjudet sedan två år tillbaka att importera och föda upp cavalieren och flera andra kortskalliga hundraser.

Beslutet fattades för att minska lidandet hos dessa hundar, som i väldigt hög utsträckning drabbas av allvarliga hälsoproblem på grund av deras extrema ansiktsform.
PETA menar att rasen är ””en av de ohälsosammaste i världen” och att den lider av en cocktail av genetiska hälsoproblem.

När tidningen Daily Mail nyligen gjorde en lista över de mest ohälsosamma hundraserna kom cavalieren i topp.

”Förbudet syftar till att förhindra avel av hundar med extremt korta skallar och plattade ansikten, vilket ofta leder till andningsproblem, ögonskador och andra hälsoproblem. Cavalier King Charles Spaniels är en av raserna som drabbas av dessa problem till följd av aveln för att få fram en specifik utseende” förklarade de norska myndigheterna.

Cathy Eason, från USA, har haft 17 cavalier-hundar under de senaste 27 åren. Hon har lagt mycket tid och kärlek och pengar för att hålla dom friska. Men hon har dessvärre sett flera av sina hundar dö i förtid på grund av de två vanligaste åkommorna: hjärtsjukdom och CM, ett tillstånd där djurets hjärna är för stor för skallhålan, så att hjärnan trycks ut ur bakhuvudet och ner mot ryggraden.

– Jag vet att det inte finns något botemedel just nu. Men jag väntar hoppfullt på botemedlet, för jag räknar alltid att de kommer dö i förtid. Och jag älskar verkligen den här rasen, säger hon.

Några av problemen som drabbar Cavalier King Charles Spaniels:

Hjärtproblem: särskilt kända för att vara drabbade av hjärtsjukdomar, främst mitralisklaffsjukdom. Detta är en ärftlig sjukdom där klaffen mellan hjärtats vänstra förmak och kammare försvagas och läcker, vilket leder till hjärtsvikt. Det upptäcktes i en studie från 2021.

Chiari-liknande missbildning, CM, ett tillstånd där djurets hjärna är för stor för skallhålan, så att hjärnan trycks ut ur bakhuvudet och ner mot ryggraden. Nästan alla cavalierer i Norge har den här missbildningen.

Syringomyeli: En annan allvarlig hälsostörning hos denna ras är syringomyeli, vilket är en neurologisk sjukdom som orsakas av förträngning av ryggmärgen i nacken. Detta kan leda till smärta, neurologiska problem och ibland förlamning.

Patellaluxation: Detta är ett vanligt problem hos små hundraser inklusive Cavalier King Charles Spaniels. Det innebär att knäskålen glider ut ur sin normala position, vilket kan orsaka smärta och ledproblem.

Ögonproblem: Katarakt, progressiv retinal atrofi och ögonlocksdefekter är några av de ögonproblem som är vanliga hos Cavalier King Charles Spaniels. Dessa kan leda till synförlust om de inte behandlas.

Öroninfektioner: Med sina långa, hängande öron är Cavalier King Charles Spaniels benägna att öroninfektioner. Deras öron behöver regelbunden rengöring och vård för att förebygga infektioner.

Hudproblem: Vanliga hudproblem som drabbar rasen är klåda.

Andra hälsoproblem: allergier och leverproblem.

Vår tids Cavalier King Charles Spaniel är en avkomma från den lilla dvärgspanieln, som man kan se på tavlor redan på 1200-talet. Dvärgpaniel var populär hos den brittiska adeln och vid hovet där de hölls som sällskapshundar.
Efter avrättningen av Maria Stuart sägs man ha hittat en liten spaniel bland hennes kjolar.

Rasen har fått sitt namn efter drottning Marys sonsonson, kung Charles II. Han hade en hel liten flock av dessa små spanielar, som följde honom överallt, och ett känt citat säger att kungen försummade sitt ämbete genom att bara leka med sina hundar.

Men rasens utseende förändrades dramatiskt i slutet av 1600-talet, då den blandades med raser med plattnosade raser.

Cavalier King Charles spanieln.

Cathy Eason, från USA, har haft 17 cavalier-hundar under de senaste 27 åren.

Cavalier King Charles Spaniels är underbara och älskade sällskapshundar, populära över hela världen.