Han saknar svans, har underbett och fick tidigt diagnosen ”simmarvalp”.
Men trots alla motgångar har nu Mortimer vuxit till sig och är redo för en familj.
”Idag är Mortimer som vilken valp som helst, han springer, hoppar och härjar medan han utforskar världen med en god aptit på livet” förklarar uppfödaren Victoria.

Det finns valpar som drabbas av diagnosen Swimmer Puppy Syndrome, eller ”simmare” på svenska. Valparna kan inte resa sig varken på frambenen eller bakbenen utan ligger på bröstet med benen sträckta utåt sidorna.
Den enda rörelse som valpen kan är att paddla sina lemmar som om den simmar, därav namnet på den medfödda åkomman.
Så var starten på livet för Mortimer, en australian shepherd som fötts i Kristinehamn.

Idag är Mortimer som vilken valp som helst: han springer, hoppar och härjar medan han utforskar världen med en god aptit på livet.

Uppfödaren Victoria gav dock Mortimer fullt stöd. På tre veckor, med besök varannan dag hos en specialist, gick Mortimer från att knappt kunna stå till att kunna springa.
”Oftast kan man behandla och hjälpa en ”swimmervalp” själv i hemmet, men vi valde att ta hjälp av en canineopat för att ge Mortimer dom absolut bästa förutsättningarna” förklarar Victoria.

Idag är Mortimer som vilken valp som helst: han springer, hoppar och härjar medan han utforskar världen med en god aptit på livet.

Det enda som avslöjar att han varit en ”swimmervalp” är en liten missformning av bröstkorgen på ena sidan. Men enligt Victoria finns det goda chanser att det kommer rätta till sig ju mer han växer.
”Oavsett är det inget som han är störd eller påverkad av. ”

Eftersom Mortimer lärde sig gå sent hamnade han efter i utvecklingen.  Därför valde uppfödaren att behålla honom lite längre.

”Den andra anledningen till att han har fått stanna är att han har ett rejält överbett, uppskattningsvis 0,5-1 centimeter. Det har ställt till lite problem. Hörntänderna i underkäken gick upp i gommen och tandköttet och orsakade skador” berättar Victoria.

Mortimer är svanslös och det kan möjligen göra att han upplevs svårare att läsa av för ovana ägare.

Nu har två mjölktänder dragits ut av en tandspecialist, men Mortimer kan behöva åtgärda sina permanenta tänder.
”Tandspecialisten gav oss några alternativ på åtgärder, men han sa också att det finns en chans att hörntänderna kommer vinkla sig lite utåt och då ej behöva åtgärdas” menar Victoria.
Alla eventuella åtgärder av tänder kommer inte täckas av försäkringen eftersom det är medfött.

En sista speciell sak med Mortimer: han är svanslös och det kan möjligen göra att han upplevs svårare att läsa av för ovana ägare.
”Men han varken skygg eller tillbakadragen. Han kommer gärna och kryper upp i knäet för gos eller bjuder in till lek. Dessutom är han väldigt mat-motiverad, har ett stort föremålsintresse och bytesmedvetenhet” informerar Victoria.

Nu söker Victoria ett för evigt-hem till den unika killen: där han får vara i centrum och aktiveras. Men han vill att saker sker på hans villkor och är ingen valp du kan kasta dig över.

”Han är otroligt charmig och man har inte en tråkig stund med honom i huset. Han är van att sova i sängen och vill gärna ligga nära, sover hela natten” avslutar Victoria.
”Nu är det dags för detta lilla charmtroll att hitta sitt alldeles egna hem.”
Här kan du anmäla ditt intresse för Mortimer

Kämpen Mortimer.

Mortimer är redo för ett för evigt-hem.