De senaste sex åren har hunden Uno lämnat blod 18 gånger och räddat 16 liv. Tack vare sina fantastiska insatser fick han priset som Årets Blodgivarhund. 
– Det känns jätteroligt att vinna och på så sätt kunna uppmärksamma fler om att hundar kan vara blodgivare, säger Åsa Kallenberg, matte till Uno.

Det är många hundar som har uppmärksammats för otroliga insatser i år. Och en av de hundar som välförtjänt lyfts fram i rampljuset är den sjuårige flatcoated retrievern från Kalmar: Uno.
Han är en s k blodgivarhund, med uppgiften att ge blod till hundar som drabbats av kraftig blodförlust efter en olycka eller svår operation. Blodprodukter kan också behövas när en hund lider av blödarsjuka, har blivit förgiftad eller har något annat medicinskt tillstånd som orsakar blodbrist.

Uno ger blod till AniCuras blodbank.

Utmärkelsen Årets blodgivarhund har senaste tre åren anordnats av AniCura för att uppmärksamma hundägare på hur viktig blodgivning är för svensk djursjukvård.

Vinnaren Uno hyllades rejält med motiveringen:
”Uno är en av våra absolut gladaste och mest trogna blodgivare. Han ställer upp i alla lägen och är alltid på gott humör när han utför sin livräddande insats. Han har under sex år lämnat blod 18 gånger och räddat 16 liv. Med sitt långa och trogna engagemang som blodgivarhund är han en given vinnare”.

Ägaren Åsa Kallenberg vill också hylla sin hund:
– Det känns jätteroligt att vinna och på så sätt kunna uppmärksamma fler om att hundar kan vara blodgivare. Att vara blodgivarhund är lite av en win-win. Samtidigt som Uno ges möjlighet att rädda andra hundar, så får vi också veta att Uno är frisk och mår bra, säger hon.
– Uno trivs också superbra på kliniken, annars hade vi inte gjort det. Har man en hund som passar tycker jag verkligen att man ska fundera på att anmäla sin hund som blodgivare, det är en viktig insats.

AniCura djursjukhus i Läckby skriver på sin hemsida:
”Uno springer in så fort han kommer ut på parkeringen och hoppar upp och ger massa pussar… När man ser honom överlycklig över att vara här så tror ingen att han kan ligga stilla och lämna blod, men han är superduktig och ligger helt stilla med en viftande svans. Han är en trogen blodgivare.”

Blodgivningsprocessen för hundar är ganska lik människors process: en veterinär genomför en hälsokontroll och tar ett blodprov, följt av själva tappningen, som tar bara några minuter.
”Att vi har blodgivande hundar som donerar regelbundet gör att våra blodbanker till djursjukhus alltid är påfyllda. Blodbanker kan vara livsavgörande, och nya blodgivare behövs alltid” förklarar AniCura.
Här kan du läsa om fler fantastiska blodgivarhundar. 

Årets blodgivarhund Uno.