Hundägare plågas av allt dyrare försäkringar och veterinärvård. Men många har valt fel hundförsäkring menar jämförelsesajten Zmarta.se.
– Det är dyrt att ha husdjur idag. Därför är det otroligt viktigt att jämföra hundförsäkringar och se till så att du tecknar en som passar ditt husdjurs behov, säger försäkringsexperten Åsa Hauer.

Enligt branschorganisationen Svensk Djursjukvårds senaste rapport fortsätter antalet djurägare att öka, men det gör även priserna.
Enligt rapporten omsatte företagen i djursjukvården 4,3 miljarder kronor under 2022. Majoriteten av företagarna (97 procent) ser positivt på framtiden eftersom pengarna rasar in.
Samtidigt efterfrågar allt fler djurägare en avbetalningsplan för kostnader kopplat till djursjukvård.

Försäkringsexperten Åsa Hauer ger sina bästa råd till hundägare.

– Det är dyrt att ha husdjur idag. Och att gå till veterinären kan bli en kostsam historia. Därför är det otroligt viktigt att jämföra hundförsäkringar och se till så att du tecknar en som passar ditt husdjurs behov. Anpassa försäkringen efter din ekonomi och försök också att ta höjd för eventuella oväntade kostnader som kan uppkomma, säger Åsa Hauer, försäkringsexperter på jämförelsesajten Zmarta.

På sajten Konsumenternas.se kan du lätt gå in och jämföra olika hundförsäkringar.
Konsumenternas.se är ett samarbete mellan Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå. Uppdraget är att hjälpa dig som konsument med frågor försäkringar (och även om bank, finans och pension). Webbplatsen fokuserar på hjälp till självhjälp genom fakta och olika verktyg för att utvärdera bank- och försäkringstjänster.

Åsa Hauers fem tips på saker du ska tänka på innan du ska teckna hundförsäkring:

Välj rätt hundförsäkring från början
I de allra flesta fall lönar det sig att byta försäkringsbolag ofta, men djurförsäkringar är ett undantag. Om en skada eller sjukdom kan ledas tillbaka i tiden till en period när djuret var försäkrat i ett annat bolag – kan ersättningen utebli helt. Om du ska byta, se till så att det råder ”fri flytträtt” och att noga läsa igenom vilka kriterier som gäller.

Jämför hundförsäkringar
Även om antalet försäkringsbolag som erbjuder djurförsäkringar är relativt få, finns det en rad olika försäkringar att välja bland. Se till att jämföra innehållet och teckna en som passar behoven för ditt husdjur. Börja med att göra en checklista över vilka delar som du vill att försäkringen ska innehålla innan du börjar jämföra priser.

Välj rätt självrisk för din hundförsäkring
De flesta hundförsäkringar består av en fast (kronor) och en rörlig självrisk (procent). Den fasta brukar ligga på upp till 5 000 kronor. Den rörliga ligger i sin tur på cirka 15-25 procent av den totala veterinärkostnaden. Ju lägre nivå på självrisken, desto lägre blir den totala kostnaden om olyckan är framme. Däremot måste du betala en högre försäkringspremie under den övriga tiden.

Välj ersättningsnivå för veterinärkostnader
Veterinärvårdsbelopp, eller försäkringsbelopp som det också kallas, bestämmer hur mycket du maximalt kan få i ersättning för ditt veterinärbesök under ett år. Du kan oftast välja mellan flera olika prisnivåer. Tänk på att ett högre veterinärvårdsbelopp även inkludera andra delar i försäkringen som täcker exempelvis cellgiftsbehandling.

Tilläggsförsäkringar för din hund
Det finns en rad tilläggsförsäkringar för husdjur. En av de vanligaste är livförsäkring som ersätter ägaren om djuret skulle dö eller måste avlivas och tandvårdsförsäkring. I många fall ingår flera tilläggsförsäkringar i grundskyddet. Var särskilt uppmärksam på om försäkringen ersätter för exempelvis mediciner, magnetröntgen och ifall det finns rasspecifika reservationer. På Konsumenternas kan du se vilka tilläggsförsäkringar som ingår i respektive djurförsäkring.
Här är länken till Konsumenteras – jämför villkor i djurförsäkring

Var särskilt uppmärksam på om försäkringen ersätter för exempelvis mediciner, magnetröntgen och ifall det finns rasspecifika reservationer.