Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en hundägare besöker. Trots det frågar en majoritet inte om pris innan en behandling startar. 
Det visar en undersökning som Sveland Djurförsäkringar har gjort bland sina kunder.
Svenska hundägare verkar kunna spara pengar på veterinärkostnader – om man bara lägger ner lite tid på att jämföra priser. Det visar en ny undersökning som Sveland Djurförsäkringar har gjort bland 1100 kunder.
74 procent av djurägarna svarar att de inte frågade om pris innan behandlingen startade. Av de som hade låtit genomföra en planerad operation av sitt djur, som kan vara mycket dyrt, jämförde endast 14 procent priser mellan olika veterinärkliniker innan tiden bokades.

Skadekvitton som kom in till Sveland Djurförsäkringar mellan januari och juni i år, visar att medelkostnaden för en planerad operation på en hund med en korsbandsruptur låg på drygt 25 000 kronor. Den högsta kostnaden för samma behandling under perioden låg på nästan 60 000 kronor.

– Man är inte van vid detta från humanvården. Dessutom är det en oroande situation när djuret blir sjukt eller skadar sig och då är det lätt att ringa första bästa veterinär. Det är något alla vi som är djurägare kan relatera till. Men om situationen inte är akut och möjligheten finns, kan det vara en god idé att fråga om pris hos olika veterinärkliniker och sedan jämföra, säger Linda Kreutz, vd för Sveland Djurförsäkringar.

Faktorer som kan bidra till de stora prisskillnaderna vid samma diagnos är bland annat storleken på klinikerna, deras geografiska lägen, vilken behandlingsform som väljs och vilka specialkompetenser de kan erbjuda. Om något oförutsett händer under en operation eller om en skada visar sig vara mer omfattande än vad man trott från början, kan det också påverka priset. Det gäller även för akuta tillstånd som sker under jourtid.

Statistik visar att cirka var tredje kund som ringer Svelands Vårdguide inte behöver uppsöka veterinär. Något som både är bra för plånboken och för djuret som slipper stressen av ett onödigt veterinärbesök.
– Att själv kunna ge sitt djur omvårdnad, få rätt rådgivning och komma till rätt veterinär när djuret har behov av det, kan bidra till att minska veterinärkostnader och därmed även på sikt hålla nere priset på försäkringen, säger Christine Ehrlander, hållbarhets- och produktchef på Sveland Djurförsäkringar.

Fotnot:
Undersökningen som Sveland gjorde vände sig till de kunder som hade uppsökt veterinär de senaste tolv månaderna och pågick mellan den 15 och den 22 augusti. Drygt 1 100 personer svarade på undersökningen.

Det lönar sig att jämföra priser hos veterinärer. Ägare kan spara åtskilliga tusenlappar.