En äldre tik och en ung hane har omhändertagits av länsstyrelsen i Norrbotten.
Nu söks nya ägare som vill adoptera de ”brutalt vänliga” hundarna.
”Hundarna är glada, sociala och trevliga individer” förklarar djurskyddsenheten som ryckte ut.

Bilder på två hundar av spetstyp har just lagts upp av länsstyrelsen i Norrbotten. En vit hane som är drygt två år och en mörk tik, runt nio år, har precis omhändertagits från ägaren med stöd av djurskyddslagen.

Den tvår år gamla hanen har tvångsomhändertagits och behöver nytt hem.

Att vara hundägare innebär ett stort ansvar. Enligt djurskyddslagen ska djur behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. De ska ges tillräckligt med foder, vatten och tillsyn. Det är grundkraven. Men länsstyrelsen kan även ingripa när hundar far illa av andra skäl.

Ägaren av de här spetshundarna bedömdes vara olämplig och därför gjorde inspektörer från länsstyrelsen ett tvångsomhändertagande. Vid en anmälan om vanvård har länsstyrelsen rätt att omedelbart omhänderta en hund.
Men det är minsann inget fel på hundarnas humör. De beskrivs som ”brutalt vänliga” och sociala.

”Hanhund av spetstyp, troligen blandning mellan vit älghund och karelsk björnhund, född oktober 2021. Hanen är glad och social. Hunden bedöms vara ”brutalt vänlig” och ouppfostrad. Hunden har enligt uppgift tidigare haft något förhöjda njurvärden, som kan behöva kollas upp senare” förklarar inspektörerna.

Den svarta tiken bedöms som trolig blandning mellan lapskvallhund och karelsk björnhund, född i april 2015. ”Tiken är glad, social och trevlig. Hon är i överhull och kommer att behöva en planerad viktnedgång för att gå ner i vikt” förklarar länsstyrelsen.

Hundarna är av spetstyp, men av okänd rasblandning.
De är översiktligt undersökta av veterinär utan några allvarliga fysiska anmärkningar. Hundarna är glada, sociala och trevliga individer.

Hundarna överlåts i befintligt skick i enlighet med köplagen, utan garantier.
De är översiktligt besiktade av veterinär vid omhändertagandet.
Hundarna är id-märkta med microchip och vaccinerade.
Inga registreringsbevis (stamtavla) eller hundpass finns.
Här kan du anmäla ditt intresse för de två hundarna.

Organisationen Hundar Utan Hem har förklarat att den vanligaste anledningen till att hundar lämnas bort är att ägaren inte anser sig kapabel att ta hand om den.
– Det handlar i många fall om att ägaren har valt hund efter utseendet snarare än egenskaper och behov. Dessutom skaffade många familjer husdjur under coronapandemin och med ett begränsat antal hunddagisplatser valde många att lämna bort sina hundar, säger Tove Eriksson, ordförande i Hundar Utan Hem.

I fjol fick Jordbruksverket fått in 16 326 anmälningar om ägarbyten. Det är 488 fler än året innan (+3 procent) och den högsta siffran på ett decennium.
Jämfört med 2021, det mest intensiva pandemiåret, då ännu färre ägarbyten registrerades (15 104), är minskningen 8 procent.

Den 9-åriga tiken behöver nytt hem efter att länsstyrelsen i Norrbotten har tvångsomhändertagit henne.

Två hundar behöver nya hem efter att länsstyrelsen i Norrbotten har tvångsomhändertagit dom.