I åtta år har Ingrid Jungferman jobbat som hundtränare.
Nu listar hon de vanligaste felen hundägare gör.
– Det är tre saker som verkligen får mig verkligen att rysa, säger hon.

Videon som den Kalifornien-baserade tränaren lagt upp på Tiktok har blivit viral. I den listar hon sånt som hundägare gör i syfte att träna sina hundar, men som enligt Jungferman faktiskt har totalt motsatt effekt.

Överst på listan kommer hundägares kommunikation med sina fyrbenta vänner.
– Jag ser ofta ägare som använder oansvariga ord som bara ökar hundens stress i en jobbig situation. Om en hund exempelvis ger ett jobbigt känslomässigt svar på något och möts av bebsisprat gör ägaren det bara värre, säger hon.

Att det sker oavsiktligt spelar enligt Jungferman ingen roll.
– Den som använder för många meningslösa ord kan få hunden att stänga av. Jag uppmanar ägare att prata mindre och använda fler betydelsefulla ord eftersom hundar uppfattar individuella ord och fraser bättre än meningar.
Sedan videon lades ut den 10 januari har den i skrivande stund setts fler än 428 000 gånger och genererat 16 700 likes.

@ingridatlasandarlo I hope this helps anyone who resonates with any being said #dogtrainer #dogadvice #ilovemyjob #dogwalker ♬ original sound – Ingrid

Nummer två på tränarens lista över sånt som får henne att rysa är hundägare med flera hundar. Hon har märkt att många skaffar ytterligare en hund när de inte är nöjda med den första.
– I stället för att ägna tid åt att träna hunden skaffar de flera.
Hon slår fast att det inte är fel att ha flera hundar.
– Men om det sker enbart för att man söker vänskap eller fixa ett beteende man inte är nöjd med är det ingen bra anledning.

Till Newsweek säger Jungferman att hon inte är ute efter att döma någon. I stället vill hon ge ägare insikt i hur deras beteende kan påverka deras hundar negativt.
Den tredje och sista punkten på hennes lista har med bångstyrig koppelgång att göra.

Att låta hundarna dra och själv hålla emot duger inte. Tränaren anser att ägarna ska belöna sina hundar för att bli lydigare på promenader.
– Byt gångriktning för att hindra att hunden drar. Det lär hunden att motstånd i kopplet betyder att de ska återvända till sin matte eller husse, i stället för att motstånd innebär att de ska fortsätta framåt.

På Tiktok är kommentarerna mestadels positiva.
”Herregud. Äntligen en video där jag håller med. Jag håller sällan med Instagram-tränare men allt du sa stämmer för mig”, skriver en person.
Andra ber om råd för ytterligare träning.
En tredje skriver, ”Perfekt beskrivet – ingen kritik utan i stället förklaring av resonemang och lösningar”.

Hundtränaren Ingrid säger att lösningen på såna här scener handlar om att byta riktning och inte gå åt det håll hunden kräver.