Ett hastigt förändrat hundbeteende är alltid en källa till oro.
Men om ens fyrfotade vän plötsligt mister aptiten, vägrar leka bara vill sova behöver det inte betyda att den är sjuk.
I stället kan den ha drabbats av depression eller sorg.
I en video på Youtube listar veterinären Sarah Wooten tio tecken som tyder på att din hund lider av känslomässiga problem.

1) Ändrade sovvanor:
En hund sover enligt Sarah vanligtvis tio till tolv timmar per dag.
– Om det plötsligt ändras till mycket mer, mycket mindre, eller om hunden väcker dig om nätterna pågår något med deras känslor och deras mentala tillstånd, säger Sarah i videon.

Hon pekar på att något kan stressa hunden, men att det också kan vara tecken på underliggande hälsoproblem.

Om ens hund bara vill sova är det enligt Sarah ett uppenbart tecken på att något är fel.

2) Gamla favoritlekar lockar inte längre:
Om de inte längre uppvisar samma sprudlande glädje som de brukar, om de inte pockar på att få gå ut, jaga boll eller tränas är något fel.

Samma sak gäller enligt Sarah om deras energi är borta.
– Det kan vara ett tecken på depression, säger hon.

3) De äter inte upp:
Om man som ägare ser att ens tidigare så matglada vovve inte länger slukar maten på samma sätt som tidigare är det enligt veterinären ett tecken på att allt inte står rätt till.

– Det är svårare att upptäcka om man har en hund som vanligtvis petar i maten. Då får man hålla koll på om något annat är annorlunda. Men bristen på aptit kan vara tecken på att ens hund är deprimerad eller stressad över något.

4) Ökad irritation eller aggression:
En normalt glad hund som plötsligt blir sur, tillbakadragen eller morrar när man närmar sig den visar tecken på att något pågår med det mentala tillståndet.

– Det kan också vara smärta. Jag har mötts av många hundägare som sagt att deras äldre hundar blivit griniga. Det kan vara tecken på ledgångsreumatism och då måste de medicineras.

Andra tecken är enligt Sarah ändrad personlighet och bitande.

Om ens hund börjar morra när man närmar sig den mår den inte bra.

5) Överdrivet slickande:
Sarah uppger att det särskilt gäller labradorer, golden retriever och andra stora raser.

– De kan slicka sig själva så mycket att de ådrar sig granulom, en inflammatorisk svullnad. Ofta väljer de överdelen av frambenet, eftersom det är ett område lätt för dem att komma åt.

Hon uppger att de slickar och slickar och att anledningen är att det frigör endorfiner i deras hjärnor som kan få dem att känna sig gladare eller mindre stressade.
– De kan också slicka ner ett område på grund av ledgångsreumatism, säger hon.

Ett annat område som hundar gärna slickar på är bakbenet, precis nere vid tassen.
– Om de sker kan det vara ett tecken på att din hund är uttråkad, stressad, har ont, måste gå ut eller vill ha uppmärksamhet, säger veterinären.

Hundar kan deppa ihop av en rad skäl. För att komma på varför bör man enligt Sarah granska närmiljön.

6) Förändringar i sättet de uttrycker sig:
– Ökat gnällande eller ylande är en stor grej. Det är ett tecken på att något pågår med deras känslomässiga tillstånd. Då måste man gripa in, uppger Sarah.

Hon exemplifierar det med gången då hon lämnade sin hund, Alma, på inackordering när hon reste bort.
– Efter fem-sex dagar körde Alma in hela nosen i stängslet och ylade. Det var ett tecken på hur deprimerad hon var.

7) Ökad klängighet:
En hund som utan förvarning blir ett ”plåster” kan enligt Sarah ha drabbats av stress eller depression.

– Upptäcker man det bör man granska vad som ändrats. Kanske har man varit ledig en lång period och återvänt till jobbet. Det var vanligt efter pandemin. Husdjur som hela tiden haft sällskap lämnades plötsligt ensamma.

Om det sker råder Sarah hundägare att öka den dagliga lektiden, försöka få någon att komma på besök under dagen och se till att ens hund har stimulerande leksaker när man är borta.

8) ”Olyckor” i hemmet:
Om en hund som tidigare varit rumsren börjar kissa eller bajsa inomhus kan det enligt veterinären vara ett tecken på att den är deprimerad eller nervös.

– Men det ska inte blandas ihop med hälsoproblem. Diarré är inte depression. Det är en sjukdom. Samma sak med inkontinens. I så fall bör hunden undersökas av veterinär.

Protesthandlingar är enligt veterinären ofta ett tecken på att hunden är deprimerad eller stressad.

9) Destruktivt beteende:
Det kan enligt Sarah uppstå om hunden lämnas ensam för länge.

– Det kan skapa stress och depressioner. Hunden kan vara uttråkad eller nervös. Då kan den bita eller slita sönder saker, gräva överdrivet mycket. Sånt är tecken på att allt inte står rätt till.

10) De slutar lyda:
En hund som vanligtvis följer kommandon men en dag gör helt om kan enligt Sarah lida av en rad potentiella problem.

– Den kan vara känslomässigt upprörd, ha en uppsjö av stresshormoner eller uppleva någon sorts förlust. Då faller deras motivation att lyda.

Hon pekar i videon på sånt kan utlösas om någon i hundens flock försvinner. Det kan vara en person som går bort, en relation som spricker, ett barn som flyttar ut.

– Den som ser tecken på att allt inte står rätt till bör börja med att granska miljön. Vad har ändrats? Vad är det som framkallat det här? Först när man gjort det kan man gripa in.

En ylande hund utlöser varningsklockor hos veterinären.