Kamphunden XL bully förbjuds om några veckor i Storbritannien. Nu menar debattören Jenny Sonesson att Sverige bör bör fundera på att göra samma sak.
”Sverige bör ödmjukt ta del av erfarenheter från länder som Storbritannien, Danmark och Norge och utreda ett förbud mot vissa hundraser” skriver hon.

Det brittiska parlamentet har beslutat att från nyår så är det förbjudet att föda upp och sälja hundar som bedöms vara av rasen american bully XL. Det är en ras som har avlats fram från kamphundar som pitbull, bulldog och amstaff och blivit populära efter att flera andra sådana raser förbjudits i öriket.

XL bullies har orsakat flera dödsfall i Storbritanien under hösten.

Det är flera tragiska dödsfall under hösten som ligger bakom det brittiska parlamentets beslut, bl a efter att en medelålders brittisk man dödades av två sådana hundar i september. HundExtra skrev om den händelsen.

Bara dagar innan händelsen attackerades en annan hund av samma ras en flicka i Birmingham. Två män som försökte stoppa anfallet blev också skadade. Bara under de senaste åren har uppskattningsvis nio människor dödats av american bully XL i Storbritannien.

Premiärminister Rishi Sunak motiverade förbudet med att det är tydligt att det inte bara handlar om en handfull dåligt tränade hundar, utan att det är fråga om ett aggressivt beteendemönster som utmärker rasen.

Debattören Jenny Sonesson, Liberala Nyhetsbyrån, menar att XL bully kan bli ett stort problem även i Sverige:
”Rasen skapar otrygghet hos många hundägare när de är ute på koppelpromenad. Det är inget litet problem, i Sverige finns runt en miljon hundar enligt Jordbruksverket.
En annan aspekt att beakta är att kriminella använder hotfulla hundar för att injaga fruktan i omgivningen och stärka sitt skrämselkapital” skriver hon.

Jenny Sonesson hänvisar även till två större studier om hundars angrepp mot andra hundar i Sverige, utförda vid Linnéuniversitetet: Studierna avslöjar att hundar som historiskt avlats för kamp är klart överrepresenterade som angripare.

Hennes slutsats är att Sverige nu bör ta del av erfarenheter från t ex Storbritannien, Danmark och Norge och utreda ett förbud mot vissa hundraser.

Svenska Kennelklubben vill inte se något förbud mot XL bully:
”Vi sprider information, håller utbildningar och samarbetar med olika myndigheter. Ett enda bett är ett bett för mycket, men att för den skull bestraffa alla hundägare eller vissa typer av hundar ser vi inte som rätt lösning på problemet” skriver SKK på sin hemsida.

XL bully förbjuds i Storbritannien om bara någon vecka.

Anders Hallgren är Sveriges mest framstående hundpsykolog och han menar att förbudet av en hundras är en svår fråga.
– Beslutet är nog rätt, att sluta föda upp en ras som har hög risk för aggression. Men man ska inte avliva dom hundar som finns idag.
– XL bullies är avlade med mycket testosteron och stressade av överskott av hormonet. Därför de får så stora, hårda muskler. Testosteronet gör att det blir obalanserade individer. Rent fysiologiskt är det hundar som inte är lämpade för vanliga familjemedlemmar, säger Anders Hallgren till HundExtra.

Personer i Sverige som försvarar XL bully vill istället se krav på utbildning – för alla svenska hundägare:
”Att skaffa hund är ingen rättighet, utan det borde vara något man förtjänar, precis som att få köra bil. Det borde vara krav på utbildning om man ska äga hund, oavsett ras (!), men speciellt för att få äga stora kraftiga raser eller hundar med mycket driv”.
”För är det något historien har visat så är det detta. Våldsamma hundar är inte ett rasproblem. Det är ett människo-problem” skriver Dijana Kitanovic, Sabrina Hernandez och Achee Flips.