Finska forskare har gjort ett grundligt arbete för att hitta världens fem vänligaste hundraser.
Data från nästan 14 000 hundar har bearbetats och resulterat i en topplista.
Snällast av alla: golden retrievers.
För tre år sedan ägande finska forskare ett stort arbete med att ta fram en lista över de mest (och minst) aggressiva hundraserna.
Resultatet har fått många att ompröva uppfattningen om de mest aggressiva hundraserna.
Små hundar och miniatyrraser förekommer ofta i topplistan över de mest aggressiva raserna, medan de vanliga misstänkta som pitbull eller rottweiler har visat sig vara mindre aggressiva, baserat på sannolikheten för aggressivt beteende.
Och glädjande nog bekräftar studien det som så många svenska hundägare känt: Sveriges populäraste hundar golden retriever och labrador retriever är världens vänligaste raser.
Trea på vänligast-listan är shelties och därefter kommer lapsk vallhund och sedan staffordshire bullterrier, staffen.

Golden retrievers.
1. Golden retriever
Grattis, alla 30 000 golden-ägare i Sverige! Ni äger världens vänligaste hundar.
Precis som nära ”släktingen” labradoren är golden retriever känd för sitt snälla sätt, sin mjuka framtoning, sin balanserade personlighet och sin intelligens. Rasen kommer ursprungligen från Skottland och har av Newkirks veterinärer i Oklahoma utsetts till ”den perfekta familjehunden”.
Likt labradoren vill den väldigt gärna glädja sina ägare, vilket gör den lätt att träna.
Golden är en mångsidig arbetshund och älskar att ha ett syfte. För det finns väl ingen annan ras som är så känd för sin ”vilja att lyda” och behaga sin familj?
Golden retrievers brukar anpassa sig till vardagliga situationer med stort lugn och älskar att ta del av alla aktiviteter.

Golden retriever – världens vänligaste hundras.
Allt det här har gjort rasen till en av de mest populära familjehundarna i världen. Golden är t o m så populär att rasen fått en egen dag i USA, ”National Golden Retriever Day”.
”Hundarna är kända för sin intelligens, sprudlande personlighet och vilja att hjälpa människor överallt – självklart förtjänar de en egen dag!” hälsar American Kennel Club.
Hundarnas godmodiga avslappnade och tillitsfulla natur gör rasen särskilt populär bland barnfamiljer. Den är också extremt tolerant när det gäller att leva med andra husdjur.
Ibland brukar ägare skoja om att en golden hellre skulle hjälpa en inbrottstjuv att bära ut värdesaker ur huset än att jaga bort tjuven.
Så rasens skyddsinstinkt är möjligen inte så välutvecklad och bör kanske inte användas som vakthund.
Men ivern att arbeta, den höga intelligensen och hundarnas lättsamma sätt gör dom till ett utmärkt val som terapi- eller assistanshundar.
Även om rasen generellt sett är frisk kan den drabbas av vissa ärftliga sjukdomar. Därför är regelbundna veterinärbesök precis som bra kost och motion viktiga beståndsdelar i en golden retrievers liv.

Härliga, vänliga och populära labradorer.
2. Labrador retriever
Rasen har blivit något av symbol för vänlighet, lojalitet och social förmåga, och den är älskad över hela världen. Men labrador retriever är inte bara gullig – den är också superduktig på en rad uppgifter, från sökinsatser till jobb som ledarhund för blinda.
Den brittiske hundtränaren och Youtube-personligheten Will Atherton rekommenderar varmt rasen.
– Temperamentet är fenomenalt. De förlåter vårt dåliga uppförande. De är anpassningsbara och kan göra allt du ber dem om, säger han.
Rasens intelligens och vilja att lära gör den lätta att träna, även för förstagångsägare. Dessutom har labradoren ett fint humör och kommer överens med både barn och andra husdjur. Labradorer är generellt sett friska hundar, men de älskar mat och många är genetiskt lagda att drabbas av fetma.
Därför är det extra viktigt att hålla koll på vågen. Regelbunden motion och en balanserad kost håller labradoren glad och frisk.
Namnet till trots kommer den här mellanstora till stora hunden faktiskt från Newfoundland och inte Labrador.

Shetland sheepdog, en av världens vänligaste raser.
3. Shetland sheepdog (sheltie)
Shelties är kända för att umgås konfliktfritt med andra hundar, vare sig det är hanar eller tikar. Och de passar både barnfamiljer och äldre personer som kanske inte är så aktiva. Shelties är hängivna sina ägare och kan ibland vara reserverade mot obekanta (men inte aggressiva).
Visserligen ser shetland sheepdog glamorös och graciös ut, men det är också en stark, aktiv arbetshund med massor av energi.
Sheltien älskar motion, men anpassar sig gärna till ägarens aktivitetsnivå.
Rasen är erkänt anpassningsbar även i olika klimat och miljöer. I många länder återfinns den på topplistorna över de mest populära hundraserna.
Hundarna beskrivs som livliga, kvicktänkta, arbetsvilliga, följsamma och hängivna.
Rasen ligger i topp internationellt som agilityhund. Det finns också ett antal duktiga individer som utbildats till servicehundar. Och de är även vackra att titta på: den ljuva, smältande blicken med små vaksamma tippande öron, det eleganta formatet, de lätta rörelserna och den vackra pälsen.

Lapsk vallhund.
4. Lapsk vallhund
Läraktig, lugn, vänlig, energisk och arbetsvillig. Den här rasen har många fantastiska egenskaper. Men den är alltså en av världens minst aggressiva raser.
Det finns alltifrån lugna till mycket livliga hundar. Den ska vara uthållig och tålig för att utföra sitt tuffa arbete som renvallare, att ha koll på renar över stora ytor med fjäll och skog och leva ett förhållandevis fritt liv utan koppel men i nära relation med sin ägare.
I perioder ska den också klara av ett betydligt lugnare liv på hemmaplan och inte ha några problem att vara soffpotatis.
I sitt ursprungsarbete ska lapsk vallhund skälla när de vallar ren. Att ha ett bra och uthålligt skall bör därför finnas i rasen. Men det betyder dock inte att hunden ska okynneskälla i tid och otid.
”Den lapska vallhunden är en fridsam hund med goda nerver, läraktig, energisk och tjänstvillig. I arbetet är den snabb att ta till skall. Den är människovänlig men den är inte lämplig enbart som sällskapshund, utan den ska också arbeta aktivt” förklarar vana ägare.

Staffordshire bullterrier.
5. Staffordshire bullterrier (staffe)
Den ömhetstörstande, energiska, och humoristisk glädjespridaren – med väldigt få uttalade rädslor eller aggressioner.
Staffen är en utpräglad sällskapshund som gillar de flesta hundsporter. Många tränar och tävlar framgångsrikt i agility, lydnad, rallylydnad, viltspår och bruks.
Den är social, aktiv, positiv, uppskattar full fart och visar det med intensiva glädjeyttringar. Samtidigt älskar den att bara vara hemma med sin familj och mysa. Det viktigaste är att få vara med, vilka aktiviteter som än bjuds. I den analys av rasens mentalitet som gjorts beskrivs den som en social och lekfull hund med ett visst mått av nyfikenhet. Och nu har forskningen kommit fram till att staden dessutom är en av världens vänligaste raser.
”Med sitt valpsinne i behåll och sin okuvliga livsglädje är den ett roligt tillskott till familjen” är en vanlig hyllning från ägare.
Staffen är väldigt lättlärd – men kan också vara väldigt envis. En konsekvent husse/matte som använder ”mjuka metoder” i uppfostran (exempelvis klicker och mycket köttbullar i fickan) brukar nå framgång.
Rasen är fortfarande väldigt populär i Storbritannien. I Sverige är rasen på frammarsch med drygt 9000 hundar.
Om studien:
Studien från Helsingfors universitet 2021 samlade in data från 13 715 hundar, inklusive 1 791 hundar med frekventa episoder av aggressivt beteende.
Forskarna identifierade flera faktorer som bidrar till aggressivitet:
Rädsla.
Rädsla var den viktigaste orsaken till aggressivt beteende. Mycket mer än ras eller andra faktorer.
Ålder.
Äldre hundar var mer benägna att vara aggressiva. Möjligen för att smärta från kronisk sjukdom gör dem mindre tålmodiga med människor.
Kön.
Hanhundar var mer aggressiva än honor. Sterilisering påverkade inte aggressiviteten.
Storlek.
Små hundar var mer aggressiva än större raser. Möjligen för att de är mer rädda för människor och djur som är mycket större än dem.
Ägarerfarenhet.
Husdjur från förstagångshundägare var mer benägna att vara aggressiva.
Socialisering.
Hundar som inte hade hundkamrater var mer benägna att vara aggressiva mot människor.
Ras.
Hundavel är en annan faktor som påverkar aggression, men har inte alltför stor betydelse enligt forskarna. ”Träning kan hjälpa hundar från mer aggressiva raser att komma överens med människor och andra djur” var forskarnas slutsats.