Den två år gamla chihuahuan tvångsomhändertogs av länsstyrelsen i Norrbotten.
Nu har många anmält sig som adoptivförälder.
”Hon kommer behöva en snäll och trygg ny ägare som hjälper henne att förstå att hon inte behöver försvara sig när hon blir rädd” skriver länsstyrelsen.

Det är en hjärtskärande bild på den lilla chihuahua-tjejen som lades upp av länsstyrelsen i veckan.
Den brunfärgade hunden ligger ihopkrupen på några filtar efter att ha omhändertagits från ägaren med stöd av djurskyddslagen.

Många har anmält sitt intresse för att bli adoptivförälder till den lilla tiken.

Att vara hundägare innebär ett stort ansvar. Enligt djurskyddslagen ska djur behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. De ska ges tillräckligt med foder, vatten och tillsyn. Det är grundkraven. Men länsstyrelsen kan även ingripa när en hund far illa av andra skäl.

Ägaren av den lilla chihuahua-tiken bedömdes vara olämplig och därför gjorde inspektörer från länsstyrelsen ett tvångsomhändertagande. Det är dock oklart exakt vilket lidande som den lilla tiken har åsamkats genom åren.
Men det märks att hunden har farit illa.

”Det är en tik som är cirka två år gammal. Hon är lite rädd och osäker av sig. Hon kan markera och göra bitförsök när hon blir rädd för någon person. Hon kommer behöva en snäll och trygg ny ägare som hjälper henne att förstå att hon inte behöver försvara sig när hon blir rädd” förklarar inspektörerna hämtade tiken.

Många privatpersoner har anmält sig som adoptivföräldrar, även om det kan innebära en lång väg innan chihuahuan känner sig trygg och säker.

Länsstyrelsen skriver därför: ”Hon kommer vara försiktig och skygg vid kontakt med nya personer. När man övertar skygga hundar är det viktigt att vara extra noga med att inte släppa hunden lös, innan man fått till en god kontakt och bra relation med hunden.”

Enligt uppgift har även tikens uppfödare kontaktat länsstyrelsen för att ta hand om henne på bästa sätt. Där kan hon få trygghet en miljö där hon växte upp som valp.

En chihuahua i en trygg familj är en aktiv hund som gärna hänger med på alla tänkbara aktiviteter, allt från agility och långpromenader till fredagsmys i tv-soffan.

Eftersom hundarna har stor flock- och ägarinstinkt försvarar de sin flock och sitt revir högljutt mot inkräktare, men så fort faran är över kommer de gärna upp i inkräktarens knä för att kela.

Länsstyrelsen har stängt anmälningssidan p g a det stora intresset.