Jenny Gustavsson är djurvårdaren som sett alltför många ägare överge sina hundar vid dödsbädden.
– Snälla, jag ber er, när ni står med avlivningspapperet i er hand och det är dags att säga hej då…välj att vara med. För ditt djurs skull, säger Jenny.
Här berättar hon om det tuffa arbetet – där hon biter ihop och gråter när ingen ser.

Jenny Gustavsson har arbetat på en privat veterinärklinik i snart sex månader och älskar i grunden sitt jobb.
Det är hennes livsdröm att få hjälpa djur och ägare. Men en sak kommer Jenny troligen aldrig att vänja sig vid: att se djur somna in för gott.

Djurvårdaren Jennys vädjan till hundägare när deras hund ska somna in för gott.

– Det är väldigt psykiskt påfrestande för oss som jobbar på en veterinärklinik att behöva vara med om dessa fall. Hjärtat går sönder varje gång, säger Jenny.
– Man lär sig bara att hantera det. Man biter ihop och gråter när ingen ser.

Som djurvårdare på nivå 2 tar hon emot patienterna, möter ägarna, förbereder avlivningsrummet där hon bäddar till djuret och tänder ljus.
–  Jag visar dom in i rummet och förbereder en avlivningsbricka till veterinären. Och jag tar hand om kroppen efteråt.

Hur ofta stöter du på ägare som inte orkar vara med på ett sista farväl av sin hund? 
– Tyvärr, alltför ofta sitter man med ett ensamt djur som ska få somna in. Majoriteten av djur som lämnas till oss är katter, men det är vanligt att man lämnar kvar hunden också.
– Döden är oundviklig. Det är en del av livet och del i vårt arbete, men avlivningar kommer alltid att vara jobbiga. Speciellt situationer där djurägaren inte vill vara med eller när ett friskt djur av olika anledningar ska få somna in.

Hur tycker du att man bäst ska ta ett sista farväl av sin hund? 
– Som djurägare har du ett ansvar genom hela ditt djurs liv och det inkluderar det sista kapitlet, att hjälpa ditt djur till sista vilan, säger Jenny.
– Det är emotionellt jobbigt, det kommer att vara en tuff stund. Men hur skulle du känna om du likt ditt djur behöver komma till en klinik där du inte vet vad som ska hända, du känner ingen där, du känner av energierna, du känner massvis av nya dofter och du ser andra djur och okända människor på detta.

– Du sitter i väntrummet med en massa nervösa djur. Stämningen kanske känns hotfull. Kanske någon hund reagerar och skäller mot dig. Du tas med till ett rum och dörren stängs. Du vänder dig om, ingen husse eller matte där. De har gått. Personerna som betyder mest för dig i hela livet är borta. De har valt att lämna dig där. Du är kvarlämnad med okända människor, säger Jenny.

– Det är enkelt att blunda för det jobbiga och emotionella och bara räcka över ett koppel, en bur och sen gå därifrån. Det många inte vet är att själva avlivningsprocessen även kan bli mer utdragen och ångestfylld för djuret när det blir lämnad med oss främmande människor.
– Många djur letar efter sin familj. Vi kan även behöva hålla fast djuret och när första sprutan med lugnande ges får vissa djur en panikkänsla, berättar Jenny.

Djuren drabbas ibland en ”snedtändning” när de känner att medlet börjar verka. Om djuret inte har ett välbekant ansikte närvarande kan det drabbas av rejäl panik och börja leta efter flyktvägar.
– När lugnande medlet har verkat och djuret så småningom sover (det tar olika lång tid) har vi i personalen kanske inte möjlighet att sitta kvar med ditt djur när sista sprutan ska ges. Då måste djuret somna in helt ensam.

– Det är väldigt psykiskt påfrestande för oss som jobbar på en veterinärklinik att behöva vara med om dessa fall. Hjärtat går sönder varje gång, säger Jenny.
– Jag brukar erbjuda mig att stanna kvar med djuret, men det finns inte alltid tid. Dessa djur lider faktiskt och personligen skulle jag göra allt för mitt djur, in i det sista. Sitta med, klappa, prata och visa ömhet och kärlek. Allt för att mitt djur ska veta att jag aldrig lämnar.

Jenny har därför en vädjan till alla hund- och kattägare:
– Snälla, jag ber er, när ni står med avlivningspapperet i er hand den dag det är dags att säga hej då…välj att vara med. För ditt djurs skull.

– Om man behöver stöd, tips och råd kan jag rekommendera djurfrid.se. Det är en samlingsplats för dig som har förlorat eller är på väg att förlora ditt älskade husdjur, avslutar djurvårdaren Jenny Gustavsson.

Läs även: Veterinärernas vädjan – så ska du ta ett sista farväl av din hund 

Jenny Gustavsson är djurvårdaren som sett alltför många ägare överge sina hundar vid dödsbädden.