Den franska bulldoggen Sunshine hade levt i en valpfabrik. När hon räddades skakade hon som ett asplöv och var livrädd för alla människor.
– Jag har aldrig sett en så rädd hund tidigare. Vi var de första människorna som visade henne kärlek, säger Tina Reynolds, som blev adoptivförälder.

Valpfabriker är en extremt cynisk verksamhet, drivna av vinstgiriga människor som ser hundar som handelsvara. Utvalda tikar har bara en roll i den hemska miljön: föda så många valpar som möjligt.
I delstaten Ohio räddades tiken Sunshine från en sån valpfabrik och hon hamnade i ett hundstall tack vare volontärer.

Darrade som ett asplöv. Hon hade aldrig fått uppleva kärlek.

Men Sunshine var ett nervvrak när hon kom. Hon hade blivit illa behandlad i hela sitt liv och lärt sig att inte lita på någon. Hon darrade konstant, gömde sig i hörnet i sin lilla bur och försökte försvinna från världen.

– De första dagarna kunde jag bara sitta där i hennes bur och tålmodigt vänta på att hon skulle lita på mig. Efter ungefär två veckor hände någonting tillslut, hon kom fram försiktigt och luktade på min hand och lät mig klappa henne utan att skaka, säger Joe, en räddarna.

– Vi var de första människorna som visade henne kärlek. När vi satte oss bredvid henne undvek hon ögonkontakt. Jag har aldrig sett en så rädd hund tidigare.

Det tog alltså den här söta lilla frallan två hela veckor att bygga upp modet och till slut bestämma sig för att se om hennes räddare verkligen var hennes vänner. Och till hennes glädje var de det.

Hundstallet i Ohio bestämde sig för att hitta ett fosterhem för Sunshine, så att hon verkligen kunde se hur det kändes att vara en del av en kärleksfull familj.
– Hon var lite rädd för oss först. Hon ville verkligen inte komma till oss. Och hon var inte i bra form. Hon var riktigt smal, berättar fostermamman Tina Reynolds.

Tina visste att allt den här söta frallan behövde för att komma ut ur sitt skal var lite kärlek och tillgivenhet.
– Vi kunde ge henne just det och bestämde sig för att ta med henne hem.

Sunshine fick sex fantastiska månader hos Tina och hundkompisar.
– Sunshine hade endokardit i hjärtat (klaffarna) från en infektion som hon först fick i valpfabriken. Jag förlorade henne den 17 februari. Men det var en välsignelse att få ha henne i ett halvår. Hon tog med sig en stor del av mitt hjärta, säger Tina Reynolds.

Fick uppleva trygghet och kärlek.

Sunshine fick flera hundkompisar.

 

Snabbfakta fransk bulldogg

Frallor är trevliga, humoristiska, aktiva och utvecklar ofta stora personligheter. Det brukar vara hundar som passar ägare utan större erfarenhet.
Det är en modig ras som tror att den är flera gånger större än den faktiskt är, och retirerar normalt inte om en annan hund ger sig på den.

I en undersökning 2012/2013 utnämndes fransk bulldogg till en av världens tjugo populäraste hundraser. I Sverige går den under smeknamnet ”fralla”, i engelsktalande länder ”frenchie”.

Rasen har en del hälsoproblem. Symptom relaterade till allergier är också vanligt (klåda, öroninflammationer och hudinfektioner), och drabbar franska bulldoggar fem gånger så ofta som genomsnittshunden.

Franska bulldoggar löper även fyra gånger större risk att drabbas av diskbråck än genomsnittshunden, sannolikt kopplat till att missbildningar i ryggkotorna är mycket vanligt i rasen.
Enligt Agrias försäkringsstatistik är den en av de raser som löper hög risk att dö före 7 års ålder.