Det är så lätt att välja hundras efter utseende. Men den som bortser från rasernas unika egenskaper riskerar att få det väldigt, väldigt jobbigt.
Här är experternas lista över de sju olydigaste hundraserna.
”Du eller ditt hem kommer att tvingas betala om hunden inte stimuleras” konstaterar en av experterna.

Alaskan Malamute
Glöm den här rasen om det är första gången du skaffar en lurvig vän. En alaskan malamute kräver starkt ledarskap och kan lätt övermanna en nybörjare.
Rasen kräver erfarna ägare, en fast hand och ett djupt engagemang för övning och träning.
En inhägnad bakgård för en malamute är inget annat än en utmaning. Den kommer att försöka smita.

Motion och dagliga promenader är inte förhandlingsbart. Du eller ditt hem kommer att tvingas betala om hunden inte stimuleras.
Ytterligare faktor värd att tänka på: malamute är vanligtvis ingen större fan av katter eller andra hundar.
Ändå hävdar experterna att malamute med rätt träning inte bara kan bli en lojal följeslagare utan också en rolig lekkamrat.

Chow Chow
En ras med stark territoriell instinkt. Var försiktig med att presentera andra hundar för din vän. Tidig träning är nyckeln för att slippa framtida problem i chow chowens liv.
Född för att arbeta har rasen outtömlig energi och vill hela tiden ”göra något”. Får den inte motion och mental stimulans kommer den att underhålla sig själv, ofta på din eller ditt hems bekostnad.

För en person som inte haft hund förut är chow chow inget givet val. Men för en erfaren ägare med gott om tid, stort tålamod och träningsvilja går det att göra chow chow till en kärleksfull följeslagare.

Border Collie
En av de mest lättlärda raserna som finns. Med egenskapen är inte gratis. Border collien kräver massor av mental och fysisk stimulans och den är inget för den som vill ha en knähund eller älskar att sitta i soffan.

En ägare som lyckas hålla jämna steg eller mer med sin border collie belönas med en lojal, intelligent och extremt underhållande vän. För att lyckas råder experterna ägarna att avsätta minst två timmar om dagen åt lek, träning och motion.

Akita
Beter sig som en valp, men kan väga upp till 60 kilo. Akitan är en tyst jägare, uppfödd för björnjakt, utrustad med stark bytesdrift och inte alltid förtjust i vare sig barn eller andra hundar. Experterna kallar akita en motsägelse. Ena stunden är den är lojal och kärleksfull, nästa lynnig och oberoende.

Tålamod och regelbunden träning krävs för att hantera de dramatiska humörsvängningarna som kan leda till aggression. Räkna med minst en till två timmars träning om dagen för att förhindra destruktiva beteenden.

Rottweiler
Ingen ifrågasätter rottweilerns intelligens och hängivenhet. Men deras storlek och oberoende ådra gör dem till krävande följeslagare. Experterna tycker att man ska se rottweilern som en kraftfull valp med stort hjärta, uppfödd för att valla boskap och vakta hem.

De kallar vikten av positiv träning under valpåren avgörande för att hantera rasens självständiga sinne, för att förhindra aggression och asocialt beteende, inte minst mot främlingar.

Weimaraner
Experternas omdöme: En högoktanig jaktras som inte är något för svaga hjärtan.
Weimaranen behöver minst två timmars daglig träning och mental stimulans. Långa promenader, löpturer och interaktiva lekar är nyckeln. Utan det kan tillvaron lätt komma att handla om söndertuggade möbler eller strimlade gardiner.

Separationsångest är rasens akilleshäl. Var beredd på tandagnisslan, skall och allmän förödelse om den tvingas vara ensam för länge.
Med rätt ägaren blir weimaraner enligt experterna ändå fantastiska följeslagare. Men då måste det till träning, riklig motion och konsekventa rutiner.

Siberian husky
Glöm en promenad om dagen.  Den här rasen behöver minst två timmars intensiv träning och mental stimulans. Får den inte det väntar sannolikhet stor ödeläggelse eller flykt. Siberian husky är känd som något av en utbrytarkung.

Det är ingen hund idealisk för andra husdjur. Rasen har dessutom en självständig ådra som gör okopplade promenader till något otänkbart.
För en erfaren ägare med en aktiv livsstil som kan ägna sin hund mycket tid kan siberian husky-valpar växa upp till fantastiska följeslagare. Men enligt experterna är tristess och brist på struktur receptet för katastrof.

Källor:
Healthy Home Made Dog Treats
The Dog Snobs
Hepper
Hull Daily Mail
Pure Wo
A-Z Animals
Wag Walking
WCSX
The Spruce Pets
The Top Tens