Det finns några svenska hundägare som valt att satsa på extremt exotiska raser.
Kai ken, karpatisk herdehund och Korea Jindo Dog representeras av bara några få individer. De är så pass okända att väldigt få ens har hört talas om dom. 
Här får du bekanta dig med några av Sveriges mest unika vovvar.

Av totalt 1 130 000 registrerade hundar i Sverige finns det några som är väldigt okända. Deras ras representeras av endast ett fåtal individer, sådana som man knappt har sett i Sverige.
I Jordbruksverkets hundregister för 2023 finns det nämligen sex raser som representeras av endast en handfull vovvar.

Den japanska spetsen Kai ken har bara en kull av 12 vovvar i vårt land. Och det finns bara åtta hundar av karpatiska herdehund-rasen. Den slovenska herdehunden Kraski Ovčar är ännu mer exotisk med bara fyra individer i hela Sverige.
Här får du en presentation på sex väldigt ovanliga raser:

Kai ken, bördig från Japan.

Kai ken
Antal individer: 12
Kai eller kai ken är en japansk hundras av spetstyp och fick den hedervärda statusen som ”nationalmonument” 1935. Faktum är att rasen inte är särskilt vanlig ens i Japan. Så att det finns tolv individer i Sverige är ju ganska roligt.

Rasen har sitt ursprung i antikens Japan och Kai-distriktet (Yamanashi-prefekturen), som är omgivet av berg.
Ett utmärkande drag för rasen är pälsens brindleteckning (tigrering). Mankhöjd för hanar är ca 53 cm och tikar ca 48 cm.

Kai-hunden, även känd som ”Tosa Inu” eller ”kai toraken”, var ursprungligen uppfödda för jakt (främst till jakt på vildsvin och hjort), men fungerar även väl som sällskapshund.
Med sin imponerande kropp och lugnande uttryck kombinerar Kai-hunden styrka med vänlighet på ett unikt sätt.

Trots sin imponerande storlek och styrka är Kai-hunden känd för sitt milda temperament och sin lojalitet gentemot sin familj. Dessa hundar trivs bäst i ett hem där de får tillräckligt med motion och mental stimulans. Tidig socialisering och träning anses viktigt för att upprätthålla en balanserad och harmonisk personlighet hos Kai-hunden.

Med sin intelligens och energi trivs de bäst med utmanande uppgifter som stimulerar deras sinnen och ger dem ett syfte. Genom rätt omvårdnad och uppmärksamhet kan Kai-hunden vara en pålitlig följeslagare.
Rasen sägs behöva en stadig hand och konsekvent ledarskap för att trivas. Med rätt förutsättningar kan Kai-hunden vara en underbar och trogen följeslagare under många år framöver.

Karpatisk herdehund.

Karpatisk herdehund
Antal individer: 8
Namnet har rasen fått från den bergiga regionen Karpaterna i östra Europa. Med sin robusta och muskulösa kropp är herdehunden en utmärkt vakthund och boskapsvaktare.

Den stora kroppen har en avskräckande effekt på rovdjur (och boskapstjuvar) och de naturliga skyddande instinkterna gör hundarna till pålitliga följeslagare för människor och alla djur som de vaktar.

Deras naturliga vaksamhet och förmåga att snabbt reagera på hot gör dem till en viktig resurs för herdar och boskapsskötare i bergsområdena.
De är dessutom kända för sin uthållighet, intelligens och lojalitet gentemot sin flock.

På grund av deras naturliga vaktinstinkter kan Karpatiska herdehundar vara misstänksamma mot främlingar och kräver tidig socialisering för att utveckla en positiv attityd gentemot människor och andra djur.

Karpatiska herdehundar är kända för sin intelligens och snabb inlärningsförmåga, vilket gör dem till utmärkta arbetshundar och tävlingsdeltagare. Med rätt träning och stimulans kan de excellera inom en mängd olika discipliner, inklusive lydnad, spårning och agility.

Korea Jindo Dog.

Korea Jindo Dog
Antal individer: 8
En ädel hundras som härstammar från Jindo-ön utanför Koreas sydvästra kust. Hundarna har en väldigt speciell kulturell och historisk betydelse för koreanerna och betraktas som en nationell skatt. De är kända för sin intelligens, styrka och lojalitet gentemot sin familj.

Korea Jindo Dog är en medelstor ras med en välbalanserad kroppsbyggnad och en elegant hållning. Deras tätade dubbelpäls gör dem väl rustade för att klara av de tuffa väderförhållandena på Jindo-ön, från heta somrar till kalla vintrar.

Hundarna är också kända för sin självständighet och sin starka jaktinstinkt. Under århundraden har de använts som jakthundar för att spåra och jaga vilt i de karga skogarna på Jindo-ön. Deras skarpa sinnen och uthållighet gör dem till effektiva jägare och pålitliga följeslagare för jägare och bönder.

Korea Jindo Dog är också känd för sin lojalitet och hängivenhet gentemot sin familj. Dessa hundar utvecklar starka band med sina ägare och är beredda att försvara dem mot hot om det behövs. Trots sin oberoende natur är de mycket följsamma och trivs bäst i en miljö där de får tillräckligt med motion och mental stimulans.

Som med alla hundraser kräver Korea Jindo Dog tidig socialisering och träning för att utveckla en balanserad och harmonisk personlighet. Med rätt omsorg och uppmärksamhet kan de vara trogna och pålitliga följeslagare som berikar livet för sina ägare med sin skönhet, intelligens och lojalitet.

Ratero Mallorquin.

Ratero Mallorquin
Antal individer: 6
Som namnet antyder så kommer rasen ursprungligen från den spanska ön Mallorca i Medelhavet.

Hundarna är även kända som Ca Rater Mallorqui, en del av den iberiska hundgruppen, och har en lång historia som går tillbaka flera århundraden.
Trots att de är sällsynta utanför Mallorca har Ratero Mallorquin en trogen och dedikerad följarskara som uppskattar dess unika egenskaper. I Sverige finns det alltså sex individer av den här rasen.

Rasen beskrivs som mångsidig och användbar. Ursprungligen avlades de för att fungera som gårdshundar och skadedjursbekämpare, och deras uppgift var att hålla gårdar och lantbruk fria från gnagare. Med tiden har de också visat sig vara duktiga på andra uppgifter som exempelvis vakt- och sällskapshundar.

Ratero Mallorquin är en medelstor hund med en robust och atletisk kroppsbyggnad. Deras korta och tätade päls kräver minimal skötsel och är anpassad för det varma och torra klimatet på Mallorca. Dessa hundar är kända för sin energi och uthållighet, och de trivs bäst när de får tillräckligt med motion och mentalt stimulerande aktiviteter.

Personlighetsmässigt är Ratero Mallorquin kända för sin intelligens och självständighet. De är alerta och observanta hundar som är snabba att reagera på förändringar i sin omgivning. Samtidigt är de också kärleksfulla och lojala mot sin familj och bildar starka band med sina ägare.

Att äga en Ratero Mallorquin kräver en ansvarsfull och engagerad ägare som kan ge dem den träning, stimulans och uppmärksamhet de behöver för att trivas.

Silken Windsprite.

Silken Windsprite 
Antal individer: 5
En relativt ny hundras som härstammar från USA. Rasstandarden fastställdes så sent om på 1980-talet. Trots sin relativt korta historia har Silken Windsprite snabbt vunnit popularitet för sin charm och mångsidighet. Och i Sverige finns det alltså fem individer av den här rasen.

Hundarna är avlade för att kombinera skönheten hos en vinthund med den älskvärda personligheten hos en sällskapshund. De är medelstora hundar med en smärt och atletisk kroppsbyggnad som ger dem en gracefullhet i rörelse. Deras silkeslena päls kommer i olika färger och mönster och kräver minimalt med skötsel för att hålla den i toppskick.

Personlighetsmässigt är Silken Windsprite kända för sin vänlighet och anpassningsförmåga. De är sociala, tillgivna och älskar att vara nära sina familjer. Dessa hundar trivs bra i olika miljöer och är lika bekväma i ett aktivt utomhusliv som de är inomhus i en lugn hemmiljö.

Silken Windsprite är också kända för sin intelligens och snabb inlärningsförmåga. De är ivriga att behaga sina ägare och svarar väl på positiv förstärkningsträning. Dessa hundar är också skickliga inom olika hundsporter och aktiviteter, inklusive agility, lydnad och lure coursing.

Att äga en Silken Windsprite innebär ett åtagande att tillhandahålla tillräcklig motion, mental stimulans och social interaktion.

Kraski Ovcar.

Kraski Ovcar
Antal individer: 4
Även känd som Kraski Pastirski Pes eller Karst Shepherd. Det är en robust och mångsidig hundras med ursprung i Slovenien.

De var från början framavlade för att vara effektiva herdehundar i de sydvästra, bergiga regionerna av Slovenien, där de traditionellt användes för att vakta boskap och skydda gårdar.

Med sin imponerande storlek och starka byggnad är Kraski Ovčar en kraftfull och tålig hundras. Deras tätade dubbla päls ger dem skydd mot det hårda klimatet och terrängen i Karst-regionen. De är kända för sin uthållighet och förmåga att arbeta under alla väderförhållanden.

Personlighetsmässigt är Kraski Ovčar intelligenta och självständiga hundar med en stark arbetsmoral. De är lojala och hängivna mot sin familj och visar en naturlig skyddande instinkt mot främlingar.

Trots sin vaksamhet är de också kärleksfulla och tillgivenhetsfulla mot sina ägare och bildar starka band med dem.

Som herdehundar är Kraski Ovčar skickliga på att hantera boskap och hålla dem säkra från rovdjur och andra faror. Deras skarpa sinnen och snabba reflexer gör dem till effektiva vakthundar och de är kända för att vara mycket uppmärksamma på sin omgivning.

Att äga en Kraski Ovčar kräver en erfaren och engagerad ägare som kan ge dem den träning och stimulans de behöver för att trivas. Dessa hundar är aktiva och behöver regelbunden motion och mental stimulans för att hålla sig nöjda och välmående.

I Sverige finns det ännu mer unika hundraser, som representeras av endast EN individ.
HundExtra har listan här: