En skällande hund kan orsaka stress, irritation och dålig grannsämja.
Men man måste inte leva med det.
Här är sex tips för att komma tillrätta med beteendet.
1) Hunden speglar dig:
I en familj är det viktigt att alla kan leda hunden, det vill säga kunna ge ett kommando som hunden lyder. Om familjen har kort humör och dåligt tålamod kommer hunden med största sannolikhet att spegla dig.
Därför är det viktigt att du som ledare inte ”skälla” tillbaka på hunden, det kommer att koppla detta till att du varnar om detsamma, och det är jättebra för hunden att få stöd. Använd en lugn röst och visa tålamod när du korrigerar din hunds skällande. Att vara lugn och balanserad under hundträning är en gåva till dig själv.
2) Ta bort anledningen till att hunden skäller:
Ta reda på varför hunden skäller och försök utesluta anledningen. Om den skäller på människor, djur och fåglar utanför fönstret är det bara att dra ner persiennerna eller flytta hunden till ett annat rum. Om den skäller ute på gården går ett att markera att det inte är okej genom att ta in hunden i huset varje gång beteendet inleds. Håll sedan kvar hunden inomhus till den lugnat sig. Låt den först därefter få gå ut igen. Upprepa processen varje gång skällandet börjar.
3) Ignorera hunden när den skäller:
Våra fyrfotade vänner kan uppfatta uppmärksamhet som belöning. Prata inte med hunden, titta inte på den eller rör vid den om den skäller. Ge den uppmärksamhet och belöning först när den slutar skälla.
Metoden kan vara svår att följa. Den kräver mycket tålamod och konsekvent handlag. Följs inte rekommendationerna är det stor risk för att hunden skäller mer nästa gång.
4) Få hunden att använda sin energi på ett annat sätt:
I vissa fall kan ett ivrigt skall vara resultatet av för lite stimulans. Det kan handla om brist på motion, sysselsättning eller lek.
Ett sätt att råda bot på tillståndet är aktiviteter som sökletning eller bara en vanlig promenad. För den har svårt att lämna hemmet funkar mental hundträning jättebra inomhus.
Utomhus rekommenderas aktiviteter som agility, löpning och dressyr.
5) Lär hunden vara tyst på kommando:
Nyckeln för att lyckas är att lära den skälla på kommando. Det kan låta konstigt men metoden har framgångsrik provats i flera fall. Använda återkommande kommandon som ”skall” eller skäll” för att få hunden att göra ljus. Låt den sedan skälla några gånger innan den belönas. Upprepa mönstret till hunden skäller på kommando.
Först när det är avklarat är det dags att gå vidare till att tysta hunden på kommando.
Passande träningsmiljö för steg två är en lugn miljö. Ge kommandot hunden lärt sig för att skälla. Låt den sedan skälla lite. Följ upp med kommandot ”tyst” och placera en belöning framför hundens nos. När hunden slutar skälla ska den berömmas och få godiset.
6) Anlita hjälp:
Fungerar inget av ovanstående kan det var lönt att vända sig till en hundtränare eller veterinär. Skällandet kan vara ett tecken på att något är fel – speciellt om det ökar. Hundar som skäller är en belastning för både ägare, familj, grannar och – inte minst – hunden själv.
Humanesociety betonar att ingen hundägare kan vänta sig mirakel över natten. Att träna bort ett beteende kräver tålamod och tid. Ju längre beteendet pågått, desto mer tid krävs för att ändra det. Sajten konstaterar också att ett visst skällande är normalt, att det är ett naturligt sätt för hunden att kommunicera. Men om den skäller överdrivet mycket är det hundens metod att säga att den har ouppfyllda behov eller vill komma bort från en jobbig eller otäck situation.