Glöm snacket om att hundar inte förstår.
Nu finns det forskning som visar på motsatsen.
En studie slår fast att hundar fattar vad deras ägare pratar om.

– Det här förändrar vår förståelse av språkutveckling och vår uppfattning om vad som är unikt, säger Marianna Boros, forskningsledare vid universitetet Eötvös Lorand i Ungern.
Studier har länge försökt komma fram till om hundar verkligen kan lära sig ord. Enligt en undersökning från 2022 var hundägare övertygade om att deras fyrfotade vänner svarade på mellan 15 och 215 ord.

Flera år tidigare, 2011, rapporterades det att den amerikanska border collien Chaser hade lärt sig orden på mer än 1000 föremål. De bestod bland annat av 800 stoppade djur, 116 bollar och 26 frisbee.

Boll var ett av de vanligaste förekommande orden i studien.

Många såg dock fallet som ett undantag. För att gräva djupare i frågeställningen testade Boros och hennes kollegor 18 hundar av olika raser.

I testet, som de på fredagen skriver om i Current Biology, ingick bland annat border collie, dvärgpudlar och labradorer.

Ägarna valde fem saker som hunden kände till. I varje test sa de namnet på föremålet och visade sedan föremålet för hunden, eller ett annat föremål.
Under tiden mättes hundens EEG (aktiviteten i hjärnans nervceller) för att se om gensvaret var annorlunda när ägaren exempelvis sa ”frisbee” men visade en pinne, i jämförelse med när ordet och föremålet var detsamma.

– Tanken var att om hundarna förstår ordets betydelse kommer deras hjärnor att svara annorlunda på föremålet som matchar ordet och det som inte gör det, säger Boros.
Det var precis det som skedde.

Resultatet påminner om vad forskare konstaterat i fall med människor, och det tas som bevis på att de förstår ord.

– Din hund förstår mer än han eller hon visar tecken på, säger Boros kollega, Lilla Magyari.
– Hundar lär sig inte enbart ett specifikt beteende som svar på vissa ord, men de kan faktiskt förstå innebörden i vissa individuella ord – precis som människor gör.

Forskarna fann större skillnader i mönstren för ord som hundarna bättre kände till. Det stärker ytterligare uppfattningen att de förstår substantiv.

Boros betonar att hon inte påstår att hundar förstår ord lika bra som människor gör. För att slå fast något sådant krävs ytterligare studier.

Frågan är också varför inte fler hundar visar att de förstår substantiv. En teori är att hundar faktiskt förstår vad ord refererar till men inte bryr sig om det.
– Min hund bryr sig bara om sin boll. Om jag ger honom en annan leksak struntar han helt i den, säger Boros.

Hundarna begriper substantiv.

Studien visar att hundar förstår mycket mer än vad de gör sken av.

Forskarna fann större skillnader i mönstren för ord som hundarna bättre kände till. Det stärker ytterligare uppfattningen att de förstår substantiv.