Starka röster i sociala medier påstår att hundar inte behöver umgås med varann.
Det får den svenske hundpsykologen Anders Hallgren att ryta till.
”Med sunt förnuft och etologins kunskaper i ryggen är det självklart att hundar har behov av att träffa och umgås med andra av sin egen art” förklarar han.

Anders Hallgren är Sveriges internationellt sett mest kända hundpsykolog. Han har ägnat 50 år av sitt liv åt att hjälpa hundar. Han är nu 82 år ung, fortfarande pigg och en sak håller honom alert varje dag: att prata om hundpsykologi.

Anders Hallgren blev hundpsykolog redan i slutet av 60-talet.

Men nu har den respekterade hundpsykologen blivit upprörd över en debatt i sociala medier på senare tid.
”Har hundar inte sociala behov? Behöver de inte umgås med andra hundar? Det är en fråga som dykt upp och diskuterats på senare tid” förklarar han i sin blogg.

Anders Hallgren har ett snabbt och bestämt svar på frågan:
”Med sunt förnuft och etologins kunskaper i ryggen är det självklart att hundar har behov av att träffa och umgås med andra av sin egen art. Bara det faktum att hundar socialiseras på andra hundar från valpstadiet, talar för att det är ett behov.”

Anders Hallgren frågar sig varför vissa, till och med utbildat hundfolk, påstår att en hund inte behöver andra hundar. Här är hans teori:

”Det har blivit allt vanligare att folk undviker att låta sina hundar hälsa på andra hundar på promenaden – ofta för att de är rädda för att det ska bli bråk och slagsmål. Då är det lättast att undvika möten helt. Andra kanske helt enkelt inte är sociala personer som helst inte stannar och pratar med främlingar” skriver Anders Hallgren.

Så här vill hundpsykologen Anders Hallgren se hundar umgås.

Om man ser hur hundar själva prioriterar i sin tillvaro, är det uppenbart att de vill hälsa på och umgås och leka med andra hundar. Till och med om det finns annat som frestar.

”De drar i kopplet mot en mötande hund, sniffar och går igenom hälsningsritualer. Hundar visar med kroppsspråk och läten att de vill hälsa. Det finns en stark motivation bakom deras strävande att ta kontakt. Dessutom är lukter efter andra hundar det som upptar det största intresset på promenaderna, så de är uppenbarligen intresserade av andra hundar” förklarar Anders Hallgren.

Ju yngre en hund är, desto större dragningskraft har andra hundar. De är artfränder och talar samma språk, menar Hallgren.

”Hundar behöver andra hundar! Därför ska vi självklart inte förneka dem detta behov och glädjeämne i livet. Det vore orätt. Det har även andra negative konsekvenser; hundar som inte får hälsa på andra hundar kan bli frustrerade och aggressiva, vilket bevisas inom psykologins s.k. frustrations-aggressionsteori. En ung hund som inte får hälsa på andra hundar, trots att den vill det, riskerar alltså att i slutändan bli aggressiv mot andra hundar.”

Anders Hallgren menar att det finns en enkel psykologi bakom behovet:
”Ett ouppfyllt behov minskar inte för att man förbjuder en hund att tillfredsställa det – tvärtom ökar det. Om en hund inte får träffa och hälsa på andra hundar, lär den sig alltså inte att avstå från det, snarare ökar behovet av att få göra det.”

Han poängterar dock att hundar inte måste hälsa på alla andra hundar som de möter. ”De måste tränas att kunna gå förbi utan att hälsa. Det görs enklast med godisträning. Det finns ju också hundar som inte är ”snälla” och dem bör man ju självklart undvika” menar han i bloggen.

Anders Hallgren har skrivit en storsäljare i ämnet: boken ”Lexikon i hundspråk – Lär dig att tyda din hunds signaler”.
Där kan vi ägare få mer kunskap om hundens beteende och hur vi kan kommunicera på bästa sätt.

”Med sunt förnuft och etologins kunskaper i ryggen är det självklart att hundar har behov av att träffa och umgås med andra av sin egen art” förklarar Anders Hallgren.