Tungan hänger ute, håret spretar och han har svårt att gå. Den kinesiska nakenhunden Scooter har nu utsetts till världens fulaste hund – och ägaren är överlycklig.
– Trots alla utmaningar har Scooter trotsat oddsen och visat oss den sanna innebörden av motståndskraft och beslutsamhet, säger Linda Elmquist från Tucson, Arizona.

Amerikaner är tokiga i skönhetstävlingar både för vuxna, barn och husdjur. Men sedan 50 år tillbaka finns även en udda tävling i Petaluma, Kalifornien, som lockar mycket publik och som bevakas av tv-kanaler. Det är nämligen en tävling där världens fulaste hund koras.
Massor av hoppfulla ägare visar upp sina vovvar på scenen inför en jury, som sedan har det svåra beslutet att utse en vinnare. Ju fulare desto större chans till seger och en prischeck på 20 000 kronor.

Scooter föddes med missbildade bakben, men har fått en specialtillverkad vagn så att han ta sig fram.

Låter det som en grym tävling? Det är i alla fall inte tanken. Det började på 70-talet när Ross Smith i Petaluma ville samla in pengar för att rädda hundar med sjukdomar eller handikapp. Ross Smith kom då på idén att utse den fulaste hunden, som en kontrast mot alla hundutställningar som lyfter fram speciella färdigheter och fina stamtavlor.

– Tävlingen om världens fulaste hund är en hyllning till de ofullkomligheter som gör våra hundar älskvärda. För många är det här räddningen från härbärgen och valpfabriker. Därför använder vi det roliga och ryktbara med denna tävling för att öka medvetenheten om hundadoption, säger Tawny Tesconi, VD på Sonoma-Marin Fairgrounds and Event Center.
– Hundar är familjemedlemmar och förtjänar kärleksfulla hem oavsett deras fysiska attribut.

Vinnaren i årets tävling blev den sjuårige kinesiska nakenhunden Scooter. Det glesa håret, råttliknande svansen och tungan som konstant hänger ute var attribut som juryn gillade.
Men Scooter har även övervunnit stora utmaningar under sina sju år. När han var en valp tog en uppfödare Scooter till en veterinär i Tucson för att få honom avlivad. Han hade fötts med bakbenen vända bakåt, och det var osäkert om han ens skulle kunna gå.

Scooter räddades av en riktig hundvän, som ville ge honom ”en chans att hitta ett bra hem och ett ganska normalt liv”.
Efter lång vård och en specialtillverkad vagn kan Scooter gå och ”har ingen aning om att han är annorlunda än alla andra hundar”.
Nuvarande ägaren Linda Elmquist, från Arizona, log brett när hon höll sin lilla hund högt på scenen.
– Jag är överlycklig och otroligt stolt över att Scooter har korats till vinnaren av världens fulaste hundtävling, säger hon.
– Trots alla utmaningar har Scooter trotsat oddsen och visat oss den sanna innebörden av motståndskraft och beslutsamhet.

Scooter och ägaren Linda Elmquist från Arizona.

Scooter, en sjuårig kinesisk nakenhund.

Snabbfakta kinesisk nakenhund

Kinesisk nakenhund heter egentligen Chinese crested dog, som finns både i en naken variant och med päls (powder puff).
Trots namnet räknas den kinesiska nakenhundens hemland som Storbritannien. Det var där den organiserade aveln av rasen började, även om hundens ursprung är Kina.
Det finns kinesiska skrifter från 1400-talet som beskriver nakenhundar – och eftersom rasen ansågs så exotisk blev hundar en handelsvara. Från 1860-talet förekom hundarna i Storbritannien, där de visades upp på djurparker och hundutställningar.

Kinesiska nakenhundar är inte väl anpassade efter det kalla klimatet i Sverige, här måste man vara noga med att klä på dom ordentligt med kläder och skor, för att de ska klara av att gå promenader om vintern.
Av samma anledning är det viktigt att se till att man har tillräckligt hög inomhustemperatur (vilket gäller även på sommaren, men särskilt på vintern).

Dessutom måste hundarna badas regelbundet, trots att de inte har någon päls som blir smutsig eller tovig. Hundarnas hud producerar nämligen en olja, som ska skydda huden. Hos hundar med päls absorberas denna olja i pälsen, men på nakenhundar bildar den istället en hinna som måste tvättas bort regelbundet.