Han har fått ett sargat ansikte och genomlidit många svåra operationer. Men den treåriga schäfern Rambo överlevde en raketattack i Ukrainakriget och är på väg att få en ny karriär. Han ska bli polishund.
– Rambo är så vänlig mot folk och så läraktig trots sina svåra skador, säger Gyula Desko, den nye ägaren.

Det grymma kriget i Ukraina är inne på sitt andra år. Varje dag dör hundratals soldater och civila och miljontals lever på flykt. Ett av de mest utsatta områdena är Ukrainas näst största stad Kharkiv i landets östra del. Här har civila mål konstant utsatts för ryska raketattacker.
I vintras var den treårige schäfern Rambo på uppdrag med ukrainska soldater vid den extremt farliga frontlinjen.
En rysk raket landade alldeles intill Rambo och soldaterna. Rambos högra ansiktsdel skadades svårt. Splitterdelar slet loss delar av huvudet och käken krossades.

Den tappre schäfern Rambo som skadades svårt av granatsplitter.

Hunden fördes till ett sjukhus i västra Ukraina där han opererades flera gånger. Men det behövdes mer insatser.
– Rambo behövde snabb hjälp. Han hade svåra smärtor eftersom många tänder var krossade och käken bara var bristfälligt opererad, berättar Violetta Kovacs som räddar och adopterar tyska schäferhundar i Europa.
Hennes organisation — German Shepherd Breed Rescue Foundation – bekostade både operationer och rehabilitering i Budapest, Ungerns huvudstad.

Nu har han tillbringat åtta månader på rehabiliteringscentret där han tränats på att umgås med andra hundar.
– Det har gått jättebra. Men det var tydligt redan från början att Rambo älskar att vara nära barn. Han är så vänlig mot alla och så läraktig trots sina svåra skador, säger Violetta Kovacs.

Rambo är så speciell att en ungersk polis – Gyula Desko – adopterade honom och tog honom till poliskåren i Budapest. Här får han mer träning och tanken är att det ska leda till ett nytt jobb, som polishund.
– Det här är en väldigt vänlig och godhjärtad hund som mirukalöst har överlevt. Att arbeta som polis med honom kommer att kräva mer tålamod och uppmärksamhet än med andra hundar. Vi vet ju fortfarande inte vilka svåra trauman han bär på från kriget vid frontlinjen, säger Gyula Desko.
– Men Rambo påminner oss om att hundar såväl som människor kan uträtta stora saker trots handikapp.

Snart ska Rambo besöka barn med funktionshinder.
– Barn kan bli retade för sitt utseende eller för att de är annorlunda. Vi hoppas att Rambo kan visa barnen att det är ok att se annorlunda ut, men ändå klara allt, säger Maria Stein, polischef i Budapest.

Här kan du se ett nyhetsinslag om Rambo

 

Rambo får umgås med andra polishundar.

”Rambo är så vänlig mot folk och så läraktig trots sina svåra skador”.

Utbildning hos den ungerska polisen pågår.

”Rambo påminner oss om att hundar såväl som människor kan uträtta stora saker trots handikapp”.

Snabbfakta tysk schäferhund

Schäfer betyder ”fårherde” på tyska. Rasen finns i två varianter, kort- och långhårig. Rasen har länge varit en av världens populäraste eftersom hundarna är intelligenta och fantastiska att använda i olika typen av arbeten, inte minst inom polis och militär. Deras mod och hängivenhet brukar beskrivas som enastående och de är mångsidiga.

Schäfern beskrivs som trogen, pålitlig och med en hög arbetskapacitet, med imponerande självförtroende och stabilitet. Rasen är intelligent, har lätt för att lära och älskar att jobba tillsammans med sin förare. Eftersom den är framavlad för arbete behöver den aktiveras. För att må riktigt bra behöver den mental stimulans, men också rejält med motion.
Rasen har funnits med på tio-i-topplistan över Sveriges vanligaste hundar i många år.