Larmsamtalet kom under en av de kallaste vinterkvällarna.
Någon hade hört en kull valpar under en krypgrund till ett övergivet hus.
– De kommer inte att överleva kylan, löd varningen.

Michelle Lascon på KC Protective animal welfare society (Paws) i Kansas City i Missouri drog genast igång en räddningsoperation.
– Ett hundstall hade kontaktats men det hade inte åkt ut. Personen som slog larm var orolig men kunde inte själv ta hand om valparna, säger hon till Newsweek.

Med ytterligare en vinterstorm i antågande gav sig organisationen ut.
Men räddningsoperationen som dokumenteras på TikTok visade sig betydligt svårare än beräknat.

Det var trångt och mörkt och nästan omöjligt att se något när valparna skulle räddas.

– När jag kom dit kunde jag höra valparna gråta under huset. Men de hade ingen erfarenhet av mänsklig kontakt och kom inte till mig.
När hon såg en av valparna inom räckhåll grep hon tag i den. Men hennes agerande fick de andra att backa så långt in under krypgrunden de kunde.

@kcpaws

Todays #rescuestory was one of our craziest yet. We spent 4 hours in a frozen crawl space to save 6 #puppies who were under an abandoned house during a deadly cold snap. We need help with these kids vetting! Please donate at kcpaws.org! #sharethis #dogsofttiktok #dogrescue #puppytiktok #followandlike #summer #donate #nonprofit #community #animalrescue

♬ Instrumen Sholawat Sedih – Yuda pratama

– Då visste jag att jag var tvungen att försöka ta mig in.
Hon ringde en kollega på en annan hundstiftelse. Tillsammans ägnade de sedan fyra timmar åt att undsätta de skräckslagna lilla djuren.

– Krypgrunden var verkligen låg och valparna tillräckligt små för att lätta kunna fly från oss när vi försökte locka dem med burkmat, säger hon till sajten.
Med tålamod och mjuka röster lyckades de till slut fånga valparna – en efter en.

– Den sista, som nu heter Zion, ville verkligen sätta oss på prov. Han gömde sig mellan träplankorna som förband yttertrappan med huset.
Men de kunde gått illa. När Lascon kröp efter höll hon på att fastna.

– Jag tvingades backa ut från krypgrunden med valpen i famnen. Jag kunde inte släppa taget om honom. Då hade han stuckit direkt och jag hade antagligen inte fått tag i honom igen.
Operationen hade där och då kunnat bokföras som succé om det inte hade varit för en plump i protokollet. Valparnas mamma syntes inte till.

– När kylan bara blev värre var vi tvungna att tänka på valparnas bästa. Vi förde tillbaka dem vårt hundstall för att de skulle få vård, mat och filtar.
Ett dygn senare fick historien det slut Lascon drömde om. De lyckades fånga valparnas mamma och kunde återförena henne med hennes kull.

– Baserat på vad grannarna berättat tror vi att hon hade stuckit ett tag. Hon verkar väldigt smart och är ivrig att lära sig ge och ta emot kärlek.
Likt valparna har hon namngetts – Katmai.

Lascon är full av beundran inför tiken som genomgått en sådan svår prövning.
– Under de omständigheterna gjorde hon ett jättejobb med att ta hand om dem. Även om krypgrunden var svår att ta sig under räddade den antagligen livet på valparna.

När Lascon äntligen fick tag i den sista valpen backade hon långsamt ut från krypgrunden.

Tack vare räddningsinsatsen är alla valparna tillsammans på hundstallet.

Det tog fyra timmar för Lascon och hennes kollega att rädda de sex valparna.