Tre partier i riksdagen utesluter inte förbud mot vissa hundraser. Men de flesta anser att ett förbud är fel väg att gå. Det visar flera rundringningar som gjorts senaste veckorna.
– Ska polisen gå runt och dna-testa de här hundarna, eller ska de gå på utseende? Om det inte är en rashund med SKK-stamtavla, hur ska polisen veta vad det är, säger Janina Pfalzer, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, SKK.
2022 fick nästan 4 000 personer uppsöka specialiserad öppenvård efter att ha blivit bitna eller angripna av en hund. Det är en ökning på nästan 9 procent jämfört med året innan, och 22 procent jämfört med tio år tidigare.
Riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) anser att det är vissa raser som ligger bakom de flesta attacker. Hans lösning är därför att förbjuda avel och import av vissa sorters hundar i Sverige.

Riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) vill förbjuda vissa hundraser i Sverige.
– Det är ett ökande problem i Sverige med hundar som attackerar människor. Och det är tydligt att vissa hundraser är överrepresenterade. Den här typen av särskilt farliga hundraser tror jag behöver förbjudas helt enkelt, i likhet med våra nordiska grannländer, säger Fredrik Kärrholm.
Just nu är det inget parti som säger ett tydligt ja till att förbjuda vissa hundraser. Men Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kan tänka sig att kolla mer på vad ett förbud kan innebära.
Fredrik Kärrholms eget parti Moderaterna tycker däremot inte att man ska förbjuda vissa hundraser. Och den synpunkten delas även av Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Centerpartiet.
Dessa partier säger att det finns flera saker att jobba på för att fler hundattacker inte ska hända.
I Norge och Danmark har man infört förbud mot specifika hundraser, däribland American staffordshire terrier, vanligen kallad amstaff, en vanlig hundras i Sverige.
Fredrik Kärrholm menar att det inte bara går att tala om att problemet ligger hos oansvariga hundägare.
– En handgranat är inte heller farlig i de rätta händerna. Men det innebär inte att vi kan tillåta handgranater. Det här är hundar som historiskt sett avlats för kamp, och det är förenat med stora risker, säger han.
Men de flesta hundexperter anser att Kärrholm har fel:
– Hundstallet tror inte på att införa ett rasförbud, det skulle innebära en rättsosäker väg som inte löser några problem i längden. Erfarenheter från andra länder visar just det, att rasspecifik lagstiftning inte gett den effekt man hoppats på. Det är mänskliga faktorer som påverkar och vi behöver därför hitta andra lösningar, säger Johnny Kroneld, kommunikationschef på Hundstallet.
– Ska polisen gå runt och dna-testa de här hundarna, eller ska de gå på utseende? Om det inte är en rashund med SKK-stamtavla, hur ska polisen veta vad det är, säger Janina Pfalzer, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, SKK.
Hundexperten Fredrik Steen tycker att ett stort ansvar hamnar på hundägarna:
– Det handlar om att uppfödare och hundägare ska ta sitt ansvar, det handlar inte om ras. Skulle man förbjuda fem raser så skulle de människor som inte tar ansvar idag ta en sjätte ras – och så får vi förbjuda den också. Det är bättre att vi ser till att människor sköter de lagar och regler som finns, säger Fredrik Steen.
Antal skadade i hundattacker
Antal personer som vårdats på sjukhus eller i specialiserad öppenvård (inklusive akutmottagningar) efter att ha blivit biten eller angripen av hund, eller utsatts för andra typer av hundrelaterade olyckor.
Statistik över vårdade i primärvården är inte inkluderad.
2012: 3 500
2013: 3 766
2014: 3 613
2015: 3 580
2016: 3 686
2017: 3 810
2018: 3 754
2019: 3 850
2020: 3 556
2021: 3 950
2022: 4 302

American staffordshire terrier är en av hundraserna som ifrågasätts.