Här är veterinären som vill att du ska göra färre besök med din hund.
– Jag hoppas att hundägare ska kunna spara pengar genom vardagsvård i hemmet, då blir det mindre besök längre fram i hundens liv, säger Marie Jury, veterinär i Väsby.
Nu har Marie skrivit en instruktionsbok för hundägare. 

Marie Jury har jobbat som veterinär i nästan tjugofem år och älskar sitt jobb. Kliniken som hennes mamma och pappa startade i villan i Upplands Väsby har vuxit till ett stort akutdjursjukhus.
– Idag driver jag djursjukhuset tillsammans med min man Ash, som jag träffade på en veterinärkongress i Birmingham, berättar Marie.

Veterinären Marie Jury har skrivit en handbok som ska göra livet lite enklare för hundägare. Foto: Linus Bokehsius

Under pandemin för några år sedan var Marie och hennes man fullbokade och det blev en frustrerande situation både för veterinärer och djurägare.
– Vi hade ofantligt mycket att göra och det var verkligen inte lätt att få tid. Då tänkte jag att vi måste försöka hjälpa till med saker som man kan undvika själv när man äger en hund, berättar Marie Jury.

Resultatet blev en handbok med en väldigt tydlig titel – Så slipper du veterinären. Marie Jury berättar på ett lättförståeligt sätt om sjukdomar och problem som kan drabba hunden från valpstadiet och genom livet.
Nu är handboken släppt och kan beställas.

– Det som är sorgligast med mitt yrke är när jag ser djur lida av allvarliga problem som helt hade kunnat undvikas genom förebyggande vård och god djurskötsel hos ägaren, säger Marie Jury.

– Mycket i boken är baskunskap, men även från min erfarenhet. Vissa djurägare kan tycka det är pinsamma saker de sökt för när de inser att de hade kunnat lösa det själva eller kanske tycker att de borde ha känt till hur de skulle kunnat undvika problemet. Därför vill man då inte prata så mycket om att man blev tvungen att söka veterinärens hjälp. Dessa vanliga saker tar jag bland annat upp i boken.

Boken täcker upp hundens hela liv: här beskrivs vanliga sjukdomstillstånd och hur man ska tänka kring det. Och när man verkligen ska åka till veterinären.

– Att göra en årlig hälsokoll kan också spara veterinärbesök i framtiden. En hälsokoll är inte lika påfrestande för hunden. Det är en god försäkring, då kan man hitta begynnande problem och ta hand om dom i ett startskede, säger Marie Jury.

Finns det pengar att spara om man själv är noggrann med sin vård?
– Ja, absolut. Och det innebär inte att veterinären INTE behövs. Det syftar till att slippa de onödiga besöken och det onödiga lidandet hos sin hund. Och att man kan känna sig trygg med sitt hundägande.
– Och det är viktigt att man gör rätt från början. Tandvård går oftast inte på försäkringen, det ska man vara medveten om.

Om du måste välja – vilken vardagsvård bör ägare bli bättre på?
– Tänderna, solklart. Det är viktigt att ägare borstar tänderna och tidigt lära sin hund rutinerna. Annars kan det skapa problem när man kommer till veterinären.
– Problem med tandsten drabbar alla raser, mer eller mindre. Det bästa sättet att motverka tandsten och därmed tandlossning är, precis som för oss människor, att hålla tänderna rena. Får du till en daglig tandborstning är det väldigt liten risk att din hund kommer drabbas av tandrelaterade problem.

I boken ”Så slipper du veterinären” tar Marie Jury upp även övervikt hos hundar och hur man ska agera för att hålla rätt vikt.
– Övervikt hos hund är vanligt och den i särklass snabbast ökande sjukdomen. Ungefär hälften av landets hundar lider av övervikt och man räknar med att det i snitt förkortar livet för en hund med cirka två år, säger Marie Jury.

– Studier visar att 60 procent av alla hundägare har fel uppfattning om vad som är korrekt kroppsform för deras hund, vilket betyder att många inte ens förstår när deras hund har blivit överviktig. Och även en kort period med övervikt och ökad belastning på lederna under uppväxten kan ha förödande betydelse för resten av hundens liv och bland annat leda till att höftlederna utvecklas fel.

Marie Jury: Det är viktigt att ägare borstar tänderna och tidigt lära sin hund rutinerna. Annars kan det skapa problem när man kommer till veterinären. Foto: Linus Bokehsius