Hon är bara sex år och mitt i sin karriär som polishund. Men schäferhunden Krogstorps Sky har redan hittat 24 försvunna personer.
– Sky älskar att jobba som polishund. Hon är en bra spårhund men framförallt en grym sökhund, säger hennes förare Magnus Stenlilja.

Tyska schäferhunden Krogstorps Sky utsågstill Årets polishund 2023. Hon belönades för bredden i sin kompetens, som handlar om allt från brottsbekämpande insatser till sökinsatser som räddat människoliv.
Sexåriga Sky kommer från Krogstorps kennel och är uppfödd av Peter Carlén.

Hon härstammar från generationer av bruksmeriterade hundar och var cirka 1,5 år gammal när hon klarade lämplighetstestet som visade att hon var en lämplig framtida polishund.  L-testet granskar hundens mentala egenskaper: bl a arbetslust, nyfikenhet, skärpa, försvarslust och miljöstabilitet.

Sky utsågs till Årets polishund 2023.

Och det visade sig att Sky blev en fantastisk hund när hon sattes i arbete för fyra år sedan. Hon har bl a hittat 24 försvunna personer på räddningssök de senaste två åren.
Hon tjänstgör som kombihund, vilket innebär att hon är en patrullhund som även har utbildats för vapen- och narkotikasök. I arbetet som patrullhund ingår att söka efter försvunna människor, i såväl terräng som inne i stadsmiljö.

Sky arbetar även med att flytta på folkmassor, till exempel vid fotbollskommendering. Hon avvärjer också hot och skyddar sin förare.
– Hon älskar att jobba som polishund. Hon är en bra spårhund men framförallt en grym sökhund!. Jag litar till 110 procent på henne, finns det någon där ute och hon får rätt förutsättningar, då lyckas hon, säger föraren Magnus Stenlilja.

Sky utsågs till Årets polishund 2023 med följande motivering: ”Sky och hennes förare Magnus Stenlilja får utmärkelsen tack vare patrullens engagemang, stora initiativförmåga och bredd, vilket resulterat i att vara en betydande resurs för polisverksamheten”, skriver juryn i sin motivering.

Sky är Magnus Stenliljas sjätte schäfer, men den första tiken. Han beskriver henne som en hund med väldigt hög arbetslust som är nyfiken på sin omgivning och rolig att jobba med. Utmärkande för hennes arbetssätt är att hon tar sig tid för att stanna upp och sortera intrycken innan hon börjar arbeta, för att avgöra vilket som är det bästa sättet. Och så ger hon sig aldrig, lägger han till. Just den stora arbetsviljan poängteras också av juryn i motiveringen till utnämningen Årets polishund 2023.

– Det är väldigt roligt, man blir så himla stolt över henne. Hon har verkligen förtjänat detta. Det är roligt att hon fångar busar på spår och hittar narkotikagömmor men det bästa är att hon gör skillnad genom att rädda liv, säger Magnus Stenlilja som jobbar i Region Väst, med Skövde som bas.

Utmärkelsen Årets polishund har delats ut sedan 1988 för att uppmärksamma polishundens ovärderliga arbete som utbildad tjänstehund. Utmärkelsen är även ett erkännande för hundföraren, som lägger ned ett enormt arbete både på jobbet och privat.

Här kan du läsa mer om polishundarnas arbete.

Föraren Magnus Stenlilja och Krogstorps Sky.

Polishunden Krogstorps Sky.