Veterinärerna gissade att hunden Rossis svåra krampanfall var epilepsi. Men ägaren Marit Erikes sökte djupare och hittade svaret på Homeopathuset i Söderala.
– Det blev ett intressant och skrämmande analyssvar. Det visar sig att Rossi är allergisk mot bland annat processad kyckling, spannmål, ris, pellets och läkemedel. Nu tänker jag aldrig mer ge torrfoder, aldrig mer processade tuggben eller hundgodis, säger hon till HundExtra.

För ett halvår sedan fick australian shepherd-hanen Rossi sitt första krampanfall. Ägaren Marit Erikes åkte snabbt in till veterinär som misstänkte att Rossi drabbats av epilepsi.
Och nyligen kom det andra krampanfallet, där Rossi under flera minuter vinglade och inte kunde få kontroll på sin kropp. Då gissade veterinären på epilepsi och att Rossi därför behöver äta medicin resten av sitt liv.

Australian shepherd-hanen Rossi har drabbats av två krampanfall.

– Anfallet tog väldigt hårt på hans kropp, och han blev sig själv först två timmar senare. Men jag var glad och tacksam att han fortfarande är med oss, berättar Marit Erikes.
– Rossis käkar stelnade inte, utan han såg istället jätteberusad ut. Han kunde inte få kontroll på kroppen, vinglade fram och tillbaka, berättar Marit Erikes.

Men var Rossi verkligen drabbad av elipesi? Eller kunde det finnas en annan orsak till Rossis svåra kramper? Marit kunde inte släppa misstanken och började själv söka på nätet.
– Jag hittade ett intressant fall som kallas Spike´s Syndrome. Det var en bostonterrier kallad Spike som fick liknande krampanfall och det stämde in på Rossi.

Spike´s syndrom beror på brist på B-vitaminer, kalcium, magnesium och andra mineraler. Och näringsbrist kan skapa epileptiska anfall.
Marit skickade in pälsprover till Homeopathuset i Söderala och provtagningarna bekräftade misstanken: Rossi led av näringsbrist.

– Det blev ett intressant, skrämmande och bekräftande analyssvar. Rossi hade obalans i mage, tarmar, galla och lever. Han är allergisk mot bland annat processad kyckling, spannmål, ris, pellets och läkemedel, säger Marit.
– Dessutom hade han låga halter av protein, kolhydrater och vitaminer. Men höga halter av fett och tungmetaller.

Men vad orsakar näringsbristerna och i förlängningen Rossis anfall? Boven i dramat är all processad hundmat som Rossi fått i sig genom åren, enligt experterna på Homeopathuset.
– Jag kommer aldrig mer ge honom torrfoder, aldrig mer proccessade tuggben eller hundgodis, säger Marit Erikes.
– Nu kör jag mat från grunden – vargstilen – med fryst färskfoder och läser innehållsförteckningar noga. Och hoppas på att han aldrig mer får ett anfall.

Hur säker är du på att den processade maten är orsaken till kramperna?
– 99 procent säker efter att jag lagt ett pussel. Men det är ju inte bara processad mat utan även alla vaccinationer som Rossi gjort genom åren.
– Jag har vaccinerat honom en gång per år, nu kommer han bara att vaccineras vart fjärde år.

Har du något råd till andra hundägare?
– Sluta med det förbaskade torrfodret och tuggben som t ex har processad kyckling från Kina. Men samtidigt är det viktigt att säga att det inte är alla hundar som reagerar på processad mat. Det är som för oss människor där vissa är extra känsliga mot t ex gluten.

Det är fem veckor sedan Rossi hade sitt senaste anfall. Hur mår han nu?
– Han är som vanligt. Men det behöver gå tre månader innan jag kan göra ny analys, för det tar så lång tid för kroppen att repareras.
– Anfallen har kommit plötsligt, men däremellan mår han bra.

Snabbfakta processad mat

Processad mat är mat som har förändrats från sitt naturliga tillstånd på något sätt, till exempel genom att konserveras, frysas, bakas, kokas, stekas eller blandas med andra ingredienser. Processad mat kan vara allt från färdigmat som pizza och hamburgare till mer vardagliga produkter som bröd, mjölk och ost.

Det finns olika grader av processad mat. En del livsmedel, som konserverade grönsaker och frukter, är bara lätt bearbetade och behåller fortfarande mycket av sitt näringsvärde. Andra livsmedel, som godis och snacks, är mer bearbetade och innehåller ofta mycket tillsatt socker, salt och fett.

Processad mat kan vara bekvämt och gott, men det är viktigt att vara medveten om att det inte alltid är det bästa valet för din eller hundens hälsa. Studier har visat att personer som äter mycket processad mat har en ökad risk för att utveckla fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa typer av cancer.

Marit Erikes och Rossi.

Nu slutar ägaren Marit Erikes att ge Rossi processad mat.