Ritualen får ofta omgivningen att le.
Efter uträttat behov sparkar hunden upp grästuvor och grus bakom sig.
Nu avslöjar hundtränaren Garret Wing vad det betyder.

På Tiktok har hans video genererat närmare 13 miljoner klick.
Det enorma intresset är kanske inte så konstigt. Vi har alla sett hundar utföra beteendet någon gång.
Om din hund gör det betyder det enligt Wing att du har en självsäker hund som inte är rädd att sprida sin doft i grannskapet.
– Det är ett klassiskt tecken på det vi brukar kalla en kaxig hund, säger han.

Vanan att sparka upp gräs efter uträttat behov uppges vara bland det svåraste som finns att träna bort hos hundar.

Wing är ägare till Florida-baserade American standard dog training. I många år jobbade han heltid med att träna upp polishundar. På senare år har han utökat verksamheten till privata kunder. Hans tips för att få hundar att göra som du vill har gett honom fler än tre miljoner följare på Tiktok.

Det är där han nu går till botten med hundarnas beteende efter att de gått på toa. Vid en första anblick kan det verka som om de tvättar sig själva, men det är inte fallet.
– Det finns doftkörtlar i tassarna, och när de börjar sparka upp gräs sprider de doften och feromoner överallt för att det ska märkas, förklarar Wing.

Den som stör sig på det ska veta att beteendet är svårt att träna bort. Med mer än 20 års erfarenheter som hundtränare tvingas Wing fortfarande acceptera att hans gräsmatta då och då rivs upp av bakåtsparkande hundar.

Han säger i videon att han tränar en pitbull.
– Den river upp hela min tomt när den kissar och bajsar. Den sparkar upp gräs så högt den kan för att sprida sin doft överallt. Han gör det för att försäkra sig om att alla tjejer och killar ska veta vem som bestämmer.

Den som ändå vill bli av med den delen av hundens beteende kan följa Dogtimes råd.
”Försök att ersätta sparkandet med ett annat beteende, såsom snurr, hopp, highfive eller dragkamp. När du nått 95-procentig framgång är det bara att börja belöna hunden för insatsen. Om han gör det han ska får han godis. Om du gör jobbet (kraftig uppmuntring behövs för att få stopp på sparkandet) får han en mindre belöning.

Fakta:
Feromoner är ämnet som avsöndras från kroppen hos många djurarter, ibland via speciella organ, och via luften har en specifik effekt på mottagaren. De verkar ha tillkommit vid evolutionen för att stödja en viktig funktion, såsom fortplantning.