Nu ska gåtan med hundars skällande lösas.
En grupp forskare i USA försöker med hjälp av artificiell intelligens att avgöra om de skall hundar gör är lekfulla eller arga.
– AI kan revolutionera vår förståelse när det gäller djurens kommunikation, säger forskningsledare Rada Mihalcea.

Baserat vid Michigans universitet försöker teamet också använda AI för att identifiera en hunds ålder, kön och ras – baserad på skallet.

– Vår forskning ger oss en ny möjlighet att nyttja det vi hittills byggt inom talbehandling för att börja förstå nyanserna av hundskall, säger Mihalcea till BBC.

Glatt eller fientligt skall? Snart hoppas forskarna att AI kan ha löst gåtan.

AI har redan utvecklats för att förstå talets finesser. System har tagits fram för att särskilja nyanser i ton, tonhöjd och accent. Det i sin tur möjliggör teknologier som mjukvara för röstigenkänning.

Men fram till nu har det bara tränats på på mänskliga röster.
Någon liknande databas finns inte för hundar.

– Djurs vokaliseringar är logistiskt mycket svårare att be om och spela in, säger studiens huvudförfattare Artem Abzaliev.

Nu försöker de undersöka om det går att kringgå bristen på data genom att ta rygg på den forskning som redan genomförts med människor.

Från 74 hundar av olika raser, ålder och kön har de samlat in skällande ljud, morrande och gnäll.

De har matat in informationen i en algoritm som tagits fram för att analysera mänskligt tal.
Och de har konstaterat att den till 70 procent var effektiv också när det gällde hundars kommunikation.

– Vårt resultat visar att ljud och mönster hämtade från mänskligt tal kan fungera som en grund för att analysera och förstå akustiskt mönster från andra ljud, såsom djurs vokaliseringar.

Nu räknar forskarna med att deras upptäckt kan betyda mycket när det gäller att öka förståelsen för hundars välbefinnande.

Att bättre förstå nyanserna i de ljud hundar ger ifrån kan göra det lättare för oss att svara på deras behov – både de fysiska och de känslomässiga.

Om vi vet vad hundarna vill kommunicera när de skäller kan vi bättre ta hand om våra fyrfotade vänner.