Sex dödsattacker i Storbritannien i år fick regeringen att agera. Vid nyår förbjuds rasen XL Bully. 
Den svenske hundpsykologen Anders Hallgren förstår beslutet.
– Det är rätt att sluta föda upp en ras som är så aggressiv, säger han till HundExtra.

I september slet sig en amerikansk XL Bully loss från sin ägare och attackerade en 11-årig flicka i Birmingham, Storbritannien. Två män som ingrep för att rädda flickan blev också allvarligt skadade i attacken. Och bara några dagar senare dog en 52-årig man efter att ha attackerats av två XL Bullies.
Bully Watch, en brittisk grupp som förespråkat förbud mot att sälja och föda upp rasen, säger att amerikanska Bully XL – eller amerikanska Bully Mixes – har varit ansvariga för 320 hundattacker i Storbritannien hittills i år.

Under hösten blev hundrasen en regeringsfråga i Storbritannien där premiärministern Rishi Sunak var väldigt tydlig med ett snabbt beslut:
– Rasen utgör en särskild fara för barn och en fara för vårt samhälle. Det här måste stoppas, sa Rishi Sunak.

Han höll sitt ord. Vid nyår kommer rasen att förbjudas enligt den speciella ”Dangerous Dogs Act” som infördes 1991. XL Bully blir därmed den femte hundrasen som förbjuds i Storbritannien. Pitbullterrier, japansk Tosa, Dogo argentino och Fila Brasileiro är alla förbjudna edan tidigare.
XL Bully är olaglig i Förenade Arabemiraten, Frankrike och Turkiet. I Irland måste alla amerikanska bullys ha munkorg och ett koppel kortare än två meter när de rastas.

I Sverige diskuteras däremot inget förbud mot XL Bully. Svenska Kennelklubben vill hellre arbeta förebyggande.
”Vi sprider information, håller utbildningar och samarbetar med olika myndigheter. Ett enda bett är ett bett för mycket, men att för den skull bestraffa alla hundägare eller vissa typer av hundar ser vi inte som rätt lösning på problemet” skriver SKK på sin hemsida.
”Vi vädjar till alla hundägare att följa de lagar som redan finns. Svenska Kennelklubben kan inte ta ansvar för landets alla hundägare. Vi är ingen myndighet utan en intresseorganisation för hundägare” förklarar Svenska Kennelklubben.

Anders Hallgren är Sveriges mest framstående hundpsykolog och han menar att förbudet av en hundras är en svår fråga.
– Beslutet är nog rätt, att sluta föda upp en ras som har hög risk för aggression. Men man ska inte avliva dom hundar som finns idag.
– XL Bullies är avlade med mycket testosteron och stressade av överskott av hormonet. Därför de får så stora, hårda muskler. Testosteronet gör att det blir obalanserade individer. Rent fysiologiskt är det hundar som inte är lämpade för vanliga familjemedlemmar, säger Anders Hallgren till HundExtra.

Finns det ”problemraser”?
– Nej, det gör det inte. Det finns raser med högre frekvens problem än andra, men de är relativt få, t ex kamphundar. Och problem uppstår om de sköts på ett auktoritärt sätt, säger Anders Hallgren.

Data från Socialstyrelsen visar att antalet hundattacker i Sverige ökat från under 3 000 år 2008 till 4 302 förra året. Datan visar bara vårdtillfällen för människor och under en enda gemensam kod, det vill säga ”Biten eller angripen av hund”. Det finns inga uppgifter om attacker från XL Bully.

I Storbritannien förekommer rapporter så gott som varje vecka om attacker av XL Bullies. I måndags skadades två personer av en aggressiv hund i Halifax.  Tillkallad polis ansåg sig inte ha något annat val än att skjuta hunden, enligt Daily Mail.

Snabbfakta American Bully 

American Bully avlades fram som sällskapshund i USA på 90-talet. Efter flera års selektiv avel har rasen tagits fram från amerikansk pitbull, amerikansk bulldog, engelsk bulldog och amerikansk staffordshire terrier (amstaff). Begreppet XL Bully syftar på storleken: hundarna är runt 51-57 cm i mankhöjd och 36-68 kilos vikt.

En mellanstor amerikansk bully (standard eller classic) blir 33-53 cm i mankhöjd och väger 24-45 kg. En bully pocket väger 5-10 kg och blir 35-43 cm i mankhöjd. Rasen blir cirka 8-12 år gammal.
Svenska Kennelklubben har än så länge inte godkänt bully som ras i Sverige.

 

Svenske hundpsykologen Anders Hallgren tycker det är ett klokt beslut med förbud för rasen.