Sydkorea kommer snart att förbjuda hundkött som mat. Den svenske gastronomen och tv-profilen Edward Blom tycker det är en dålig nyhet.
”Hund har ett gott kött och det vore tråkigt om det skulle försvinna ur det koreanska köket, skriver han.

Ungefär en miljon hundar har hamnat på sydkoreanska middagsbord varje år. Men traditionen har länge mötts med avsky utomlands och avtagit då allt fler börjat se hundar som husdjur snarare än boskap.

Nu har sydkoreanska myndigheter rivit landets största slakthusområde för hundar. Det har funnits ca 1 150 gårdar där hundar föds upp för att bli mat, över 34 slakterier och runt 1 600 restauranger som serverar hund. Och om tre år ska Sydkorea förbjuda hundkött på menyn.

”Hund har ett gott kött och det vore tråkigt om det skulle försvinna ur det koreanska köket” skriver Edward Blom.

Alla jublar inte över den nyheten. Gastronomen, författaren och tv-profilen Edward Blom har skrivit på plattformen X (f d Twitter) att det vore tråkigt om hund skulle försvinna ur det koreanska köket.

”Naturligtvis måste djurhållningslagarna följas, men det är väl inte sämre att föda upp hundar än grisar eller höns? Hund har ett gott kött och det vore tråkigt om det skulle försvinna ur det koreanska köket” skriver Edward Blom.

Många hundvänner har kritiserat honom för uttalandet. Men han står på sig:
”Jag tycker det är rätt att äta alla djur, vare sig goda eller endast ätbara. Däremot tycker jag inte att sötheten, eller vanan hålla vissa djur som sällskapsdjur ska styra. Jag tycker självklart man ska behandla djur (och hela naturen) med respekt” skriver han.

Numera tillhör Edward Blom en minoritet bland köttätare. Inte ens sydkoreanerna vill hålla i traditionen att äta hundar. Enligt en opinionsundersökning som publicerades i veckan uppger 94 procent av sydkoreanerna att de inte ätit hundkött det senaste året, och 93 procent att de inte tänker göra det i framtiden heller.

– Ju färre djurarter som läggs på tallriken desto bättre. Djurs rätt till naturligt beteende och till sina egna liv går alltid före människans kulinariska utsvävningar. Det är positivt att traditionen att äta hundkött är på tillbakagång över i stort sett hela världen, säger Benny Andersson, generalsekreteraren på Djurens Rätt.
Många djurrättsorganisationer har arbetat hårt med att visa upp köttfarmar och det inhumana sättet som hundar behandlas. Om du vågar titta så finns videos som kan få den mest hårdhudade att känna avsmak.

Varning för känsliga bilder:

Hundar på sydkoreansk köttmarknad.