Ingrid Jungferman har varit hundtränare i åtta år och charmas av i princip alla raser.
– Men jag skulle aldrig vilja ha en schäfer. Alla individer som jag har tränat kan aldrig respektera mitt personliga utrymme. De ska alltid klättra på mig och bli bekräftade hela tiden, säger hon.
Här är fler raser som Ingrid älskar, men aldrig vill äga.

I åtta år har Ingrid Jungferman jobbat som hundtränare i Kalifornien, USA. Den senaste tiden har hon börjat dela med sig av sina erfarenheter på sociala medier och snabbt blivit berömd.
Hennes videos får hundratusentals visningar eftersom hennes brutala ärlighet är ganska unik. Många kanske tänker som hon, men inte riktigt vågar uttrycka det.

@ingrid.pups She’s truly such a fabulous dog, and will be someone’s dream dog🫶🏼 #fosterdogsoftiktok ♬ original sound – ingrid

Ett av Ingrid Jungfermans senaste inlägg har rubriken ”Raserna som jag aldrig vill äga”. Och där pekar hon ut några specifika hundar, som älskas över hela världen.
”Jag vill påpeka att min motvilja att äga vissa raser inte innebär brist på kärlek för dem. Det handlar bara om beteenden som jag stött på och som inte passar i mitt privatliv” förklarar hon.

”Schäfrar respekterar aldrig mitt personliga utrymme, de vill alltid klänga och vara nära”.

1. Schäfer – ”Respekterar inte mitt personliga utrymme”.
Här menar Ingrid Jungferman att schäfrar ofta kan vara klängiga på grund av deras starka band till sina ägare och deras instinkt att vara nära flocken.

”Deras natur som arbetande hundar gör dem också uppmärksamma och lojala, vilket kan leda till en stark vilja att vara nära sin mänskliga familj. Titta bara på den här schäfern” skrattar Ingrid i videon när hon hela tiden får pussar.

Dessutom kan brist på mental och fysisk stimulans göra dem mer benägna att klänga sig fast vid ägaren för uppmärksamhet och interaktion. Genom att ge en schäfer tillräckligt med träning, stimulans och kärlek kan man hjälpa till att balansera deras behov av närhet och självständighet.

”Jag kan helt enkelt inte ha en hund som är allergisk mot världen” menar Jungferman om franska bulldoggar.

2. Fransk bulldogg – ”Jag har inte råd med veterinärbesök varje vecka”
Hundtränaren menar att franska bulldoggar lider av så många sjukdomar att de blir alltför dyra att äga.
”Jag har inte råd att gå till veterinären varje vecka. Jag kan helt enkelt inte ha en hund som är allergisk mot världen” menar Jungferman.

Det är förtjusande sällskapshundar, men deras popularitet har också lett till allvarliga hälsoproblem (på grund av avel). Enligt Cummings School of Veterinary Medicine är franska bulldoggar – eller frallor – mottagliga för en mängd olika åkommor.

Deras platta ansikten, en följd av selektiv avel för det karakteristiska utseendet, resulterar i andningsproblem, kända som Brachycephal Airway Obstructive Syndrome (BOAS). Det kan leda till svårigheter med att andas, särskilt i varmt väder eller vid ansträngning.
De lider också ofta av hudproblem, t ex dermatit och allergier, på grund av deras veckade hud.

Dessutom är de benägna att få ledproblem, särskilt höft- och ryggproblem, på grund av sin kompakta kropp. Övervikt är vanligt, vilket förvärrar dessa problem och ökar risken för hjärt- och cirkulationsproblem.

Hundtränaren om huskies: ”Det är extremt intelligenta och energiska hundar – men deras envishet är för tuff för mig.”

3. Husky – ”Jag vill inte ha en hund som svarar hela tiden”
”Det är extremt intelligenta och energiska hundar – men deras envishet är för tuff för mig. Jag vill inte ha en hund som svarar på allt jag gör”.

Huskies är kända för sin förmåga att ”prata” med sina ägare genom en mängd olika ljud och uttryck. Denna unika egenskap, känd som ”högljudd konversation”, är en del av rasens charm och personlighet.
Istället för traditionellt skällande tenderar huskies att yla, gnälla och göra olika ljud för att kommunicera sina behov, känslor och önskningar.

Deras naturliga egenskaper kan ibland leda till beteendeproblem om de inte får tillräcklig mental och fysisk stimulans. Vanliga utmaningar inkluderar skällande, grävande och rymningsförsök på grund av deras utforskande natur. Man ska inte lämna en huskyn ensam för länge – då kan de bli destruktiva när de känner sig övergivna. ”Jag gillar mina saker i hemmet och vill inte att de ska bli strimlade” menar Ingrid Jungferman.

Det är viktigt för husky-ägare att erbjuda tillräcklig träning, socialisering och mentalt stimulerande aktiviteter för att förebygga och hantera dessa beteendeproblem på ett positivt sätt.

”Man måste träna en Malinois många timmar om dagen och det passar inte min livsstil” menar Ingrid Jungferman.

4. Belgisk Malinois – ”Passar inte min livsstil, en sån ras behöver enorm stimulans”
Malinois är en enastående hundras som har fått stor uppmärksamhet för sin intelligens, arbetskapacitet och lojalitet.

Ursprungligen avlad som herde- och vallhund i Belgien, har Malinois blivit känd för sin mångsidighet och används idag i en rad olika roller inklusive polis- och militärarbete, sök- och räddningsoperationer, och som tjänstehundar.

Malinois är också kända för sin starka drivkraft och motivation att arbeta, vilket gör dem till favoriter inom hundsport som agility och spårning.

”Deras intelligens och snabbhet gör dem lätta att träna, men de kräver konsekvent och engagerad träning för att blomstra till sin fulla potential. Det är många timmar om dagen och det passar inte min livsstil” menar Ingrid Jungferman.

Utan tillräcklig aktivitet och sysselsättning kan de bli uttråkade och destruktiva. Det är viktigt för ägare av Malinois att erbjuda daglig motion, utmanande aktiviteter och mentalt stimulerande uppgifter för att hålla dem nöjda och balanserade.

Ingrid Jungferman har varit hundtränare i åtta år och charmas av i princip alla raser.