Hundrasen American Bully XL har blivit populär i Sverige. Men på Hundstallet ser man en baksida med alla nya hundar.
– Det är nästan en hundraprocentig ökning av omplaceringar, säger kommunikationschefen Johnny Kroneld.
I oktober kommer hundrasen American Bully XL att förbjudas på Irland. Därmed ökar listan på länder som förbjuder hundrasen. I Danmark och Norge har förbudet gällt i många år och i februari införde Storbritannien ett förbud mot att sälja, byta eller avla rasen.

Johnny Kroneld, kommunikationschef på Hundstallet.
Men i Sverige ökar rasens popularitet och uppfödning är tillåten. 2015 fanns det 180 hundar av rasen American Bully registrerade i Jordbruksverkets register. Under 2024 har den siffran passerat 6 000.
Hundarna har blivit kända för att vara starka och muskulösa. Och det är utseendet som tros ligga bakom deras popularitet, enligt Johnny Kroneld, kommunikationsansvarig på Hundstallet.
– På Hundstallet har vi tydligt märkt av en ökning i popularitet gällande American Bully XL såväl som hundar med ett utseende som liknar American Bully XL, säger han.
– För tre år sedan såg vi inte American Bully överhuvudtaget på Hundstallet. Men det senaste året har vi noterat en markant ökning, det är i princip en fördubbling, menar Johnny Kroneld.
– Sedan är det komplext med denna blandras eftersom de inte är rasidentifierade på något sätt. De är inte erkänd ras av SKK även om de erkändes av en av de amerikanska kennelklubbarna, United Kennel Club under 2013.

Dave Wilson från Virginia, USA, avlade fram den omtalade rasen XL bully.
Hunden Blanca, tre år, är ett exempel på bully-mix som är placerad på Hundstallet och som söker ett hem.
”Hon började sin ”stallresa” med att vara väldigt reaktiv vid hundmöten, till att nu lugnt och sansat jobba sig igenom möten med hjälp av skvallerträning, stöd och pepp från sin hundskötare” berättar personalen på Hundstallet.
Många menar nu att det är en ansvarslös avel som har lett till problemen.
Hundstallet vill därför att fokus riktas mot människorna bakom aveln, omvårdnaden och tillsynen av de hundar som blir farliga, oavsett ras eller hundtyp.
Johnny Kroneld har förslag på en rad åtgärder:
• Inför anmälningsplikt för polis och socialtjänst i de fall hundar hittas i en kriminell miljö. Länsstyrelsen bör utreda även hundens situation i dessa fall.
• Alla uppfödare, oavsett hur många kullar som föds upp, ska ha tillstånd och vara registrerade hos myndigheterna. Det ökar möjligheten för myndigheterna att genomföra kontroller.
• Utred möjligheten till att införa regelbundna djurskyddskontroller för hunduppfödare.
• Alla valpar bör registreras i det nationella hundregistret redan hos uppfödaren på ett sätt som gör att både uppfödaren och föräldradjuren kan spåras när så behövs.
• Vid allvarliga incidenter med hund, där problematik med mentalitet eller hälsa kan vara kopplat till hur de har fötts upp, bör även uppfödaren kontrolleras.

American bullyn Max hade svårt att hitta någon adoptivfamilj, trots sex månaders väntan på Hundstallet.
Rasen American XL bully avlades fram så sent som på 90-talet av Dave Wilson från Virginia i USA.
Han korsade en amerikansk Staffordshire terrier med en amerikansk bulldog och andra raser för att skapa XL bully, som kan variera ganska kraftigt i storlek.
– Jag ville ha en hund som var som en kroppsbyggare, en kort hund med mycket muskler, har han förklarat.
– Vi bestämde att det var dags att skapa något nytt med ett annat namn, syfte och identitet.
Wilson säger att det inte finns några säkerhetsproblem kring rasen i USA, och hävdar att Storbritannien ”måste sluta peka fingrarna på hundar och börja fokusera på de oansvariga ägarna”.
De flesta hundexperter i Sverige anser inte att raser som XL bully inte ska förbjudas.
– Ska polisen gå runt och dna-testa de här hundarna, eller ska de gå på utseende? Om det inte är en rashund med SKK-stamtavla, hur ska polisen veta vad det är, säger Janina Pfalzer, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, SKK.
Hundexperten Fredrik Steen tycker att ett stort ansvar hamnar på hundägarna:
– Det handlar om att uppfödare och hundägare ska ta sitt ansvar, det handlar inte om ras. Skulle man förbjuda fem raser så skulle de människor som inte tar ansvar idag ta en sjätte ras – och så får vi förbjuda den också. Det är bättre att vi ser till att människor sköter de lagar och regler som finns, säger Fredrik Steen.

XL Bully förbjöds i Storbritannien i början av 2024.

Svenska debattörer vill inte att American XL bully ska förbjudas. Det handlar istället om ansvarstagande ägare, menar dom.

XL Bully, en hundras som förbjuds i allt fler länder.