Den elva år gamla finska lapphunden Saiva sprang två kilometer till närmsta granne när hennes matte låg hjälplös i kylan. Nu har hon utsetts till årets bragdhund.
– Jag är henne evigt tacksam för mitt liv och jag är så tacksam för henne, säger Anne-Christina Ström.

I vintras ramlade Anne-Christina Ström oturligt – och blev liggande med bruten höft utanför sitt hus i minusgrader efter en halkolycka.
Ingen hörde hennes rop på hjälp och hennes mobil låg kvar i huset. Det var då som den finska lapphunden Saiva på eget bevåg fattade beslutet att gå till grannen för hjälp.
– Hon som aldrig går någonstans annars, hon måste ha legat och funderat, känt att hon måste göra något. Hon är pigg men hon är ju gammal, så att hon tog sig hela vägen – det är otroligt, säger Anne-Christina Ström.

Saiva – årets bragdhund.

När grannen upptäckte Saiva försökte hon ringa Anne-Christina Ström, men fick inget svar. Hon åkte över för att se om något hade hänt.
Saivas matte hade redan förlikat sig med tanken att livet var slut när hon hittades – kraftigt nedkyld med en temperatur på 35 grader. Men tack vare Saiva var hon vid liv – vilket hon är evigt tacksam för.

– Jag fick en stor klump i magen och började nästan gråta för hon är så värd det. Det är jätteroligt! Fantastiskt!. Jag är henne evigt tacksam för mitt liv och jag är så tacksam för henne, säger Anne-Christina Ström när hon fått beskedet om utmärkelsen.

Utmärkelsen har delats ut av Svenska Kennelklubben sedan 1989.
Saiva från Holmsveden får utmärkelsen för att hon ”visade på initiativ och rådighet”.

Juryns motivering:

Utmärkelsen Årets bragdhund 2023 tilldelas den elvaåriga finska lapphunden Saiva, med kennelnamnet Fjällfarmens Irina. Den inbitna gårdshunden Saiva, som annars alltid håller sig hemma på tomten, visade på initiativ och rådighet då hon hämtade hjälp när matte Anne-Christina Ström hade ramlat utomhus och brutit höften. En skada som snabbt blev livshotande i den minusgradiga kylan.

Genom att ta sig till grannen som bor två kilometer bort för att larma, räddade Saiva sin matte från att frysa ihjäl. Saiva är ett levande bevis för hundars djupa empati med oss människor men hon visade även prov på hundars förmåga att kunna tänka i flera steg. Hon är helt enkelt en fantastisk representant för alla hundar.

Juryn har bestått av Kees de Jong, Annika Klang och Janina Pfalzer för Svenska Kennelklubben samt Patrik Olsson för Agria Djurförsäkringar.

Anne-Christina Ström och hennes fantastiska livräddare Saiva.