Pumba och hennes syster lämnades i en låda utanför ett härbärge i Belarus. En volontär tog hand om valparna, annars skulle de avlivas. Nu hoppas organisationen ”Ta Mig Hem – Friend Forever” att en svensk familj vill adoptera den fem månader gamla tjejen.
– Hon är en väldigt lättlärd tjej som tycker om att lära sig nya saker, säger Elena Stanovaya.

Det vimlar av gatuhundar i Belarus. Hjälporganisationer uppskattar att det finns uppåt 50 000 vovvar som lever ett tufft liv i en daglig kamp för överlevnad, och det är bara en bråkdel som har turen att tas omhand.
Den lilla blandrasen Pumba är en av de få lyckliga, som räddades från att avlivas. Hon hittades för fem månader tillsammans med en syster. De satt i en låda utanför ett härbärge i den belarusiska staden Chausy. Den anonyma ägaren hoppades att någon skulle förbarma sig över valparna – och turligt nog fick volontären Elena Stanovaya höra talas om den lilla kullen.

Pumba finns nu i Belarus, men hjälporganisationen ”Ta mig hem” hoppas hitta en svensk adoptivfamilj.

Hon skyndade till härbärget, annars hade valparna avlivats, och den lilla tjejen Pumba fick följa med hem. Sedan i somras har nu valpen bott tillsammans med andra hundar och barn.
– Pumba är väldigt kärleksfull och vill ha mycket kärlek och närhet. Hon blir ibland så lycklig och glad att hon gärna hoppar upp och pussar på dig och har svårt att sluta, berättar Elena för HundExtra.
– Hon har tränats dagligen på att lagom mycket kärlek är okey men inte att hoppa. Det blir bättre och bättre varje dag.

Elena och hennes kolleger gör ett stort arbete i Hjälporganisationen ”Ta Mig Hem – Friend Forever” som i fem år specialiserat sig på att rädda lettiska och belarusiska gatuhundar. Men Elena inser förstås att det skulle behövas så många fler volontärer och pengar för att kunna rädda fler hundar.
– Ja, vi tvingas välja bort hundar varje dag. Vi ser många sjuka och gamla, som blivit övergivna. Vi inser tyvärr att det är hundar som skulle kosta mycket att vårda och det är osäkert om någon vill adoptera.

Elena hoppas nu att Pumba får komma till en svensk familj. Hon är besiktigad hos veterinär, vaccinerad, chippad, avmaskad, blodtestad och har ett vetpass med alla nödvändiga resedokument. Och enligt Elena är Pumba en hund som en ägare kommer att älska:
– Hon är snäll, vänlig och lojal mot alla människor, barn och hundar. Hon har aldrig visat dominans, aggression, eller resursförsvar, varken mot människor eller djur.
– Hon är lättlärd och lär sig nya kommandon fort, vilken gör att hon skulle vara ett roligt sällskap att träna något roligt tillsammans med.

Eftersom Pumba är en ganska aktiv hund (aktivitetsnivå 7/10) så behöver hon komma till en familj som kan tillgodose hennes spritt i benen.
– Hon har inga rädslor för människor, hundar eller miljöer. Hon har ett mycket stabilt och starkt psyke. Hon är dessutom duktig på att åka bil. Hon hoppar in och lägger sig ner och vilar, säger Elena till HundExtra.
Om du är intresserad – hör av dig till Hundar för omplacering.
Du kan själv läsa om krav på hundar från Belarus i den här länken.

Pumba beskrivs som lättlärd och har tränats varje dag.

”Pumba blir ibland så lycklig och glad att hon gärna hoppar upp och pussar på dig och har svårt att sluta.”

Pumba beskrivs som en snäll och lättlärd tjej.