De är gulliga och smarta. Men Jessica Kowalski, chef för hundstallet ISMWP, varnar ovana hundägare för att adoptera en shih tzu.
– Detta kanske låter provocerande, men vissa egenskaper hos shih tzus kan göra dom svåra att hantera för många, säger hon.

Den lilla robusta, starka och spänstiga hunden shih tzu har en självmedveten hållning och ett uttrycksfullt ansikte. Och de stora, mörka ögonen charmar de flesta människor.
”Ett stänk av lejon, flera teskedar kanin, några gram av huskatt, en bit hovnarr, ett stänk av ballerina, ett uns av en gammal gubbe, en del tiggare, en tesked av apa, en del sälunge, ett stänk av teddybjörn och resten hundar av tibetansk och kinesiskt ursprung” förklarade den amerikanske kompositören James E. Mumford.

@groguandmavi PAHINGI SABI TREATS 😡 #shihtzusoftiktok #shihtzuphilippines #dogsoftiktok #dogphilippines #angrydog #angeydogfilter ♬ I cannot breathe hahaha – malamillion

Shih tzus är onekligen söta och tillgivna, men vissa egenskaper kan göra dom svåra att hantera för vissa människor. Det menar i alla fall Jessica Kowalski, chef för ISMWP hundstall i USA.
Hon går så långt som att varna ovana personer att t ex adoptera en shih tzu från ett hundstall.

”Shih tzus drabbas i hög grad av olika sjukdomar, inklusive ögonsjukdomar och andningsproblem. Det kan kräva regelbundna möten hos veterinär och bli väldigt dyrt” varnar hon.

Och om du arbetar mycket bör du ta en allvarlig funderare.
”Med tanke på att rasen kräver regelbunden fysisk aktivitet och kontinuerlig skötsel är rasen inte lämplig för människor som inte kan ägna den tid och ansträngning som krävs. Trots att shih tzus mestadels är älskvärda varelser, bör det betonas att brist på socialisering kan orsaka rädsla eller fientlighet.”

Shih tzu – bedårande söt men inget för ovana hundägare.

Men det finns faktiskt en längre lista på varningar för ovana hundägare:

Mycket pälsvård
Shih tzus har extra täta pälsar som ofta behöver rengöras och trimmas.  Regelbundna besök hos frisören är också viktiga eftersom pälsen måste hållas fri från knutar och trassel.
Dessutom, trots att de anses vara små hundar, fäller Shih Tzus i höga nivåer jämfört med andra raser av liknande storlek.

Hälsoproblem
Trots sin lilla storlek drabbas Shih tzus av olika hälsoproblem, som till viss del kan hanteras med ordentlig omsorg och uppmärksamhet. Men överavel och en stillasittande livsstil har skapat problem med fetma och leder.

Potentiella tandproblem
Shih Tzus är mindre i storlek jämfört med andra hundraser. Som ett resultat tenderar deras små tänder att trycka ihop i käkarna och skapar tandproblem. När Shih Tzus blir äldre kan det orsaka karies eller tandköttssjukdom om man försummar tandhygienen genom att hoppa över årliga rengöringar eller strunta i att borsta tänderna.

Potentiella andningsproblem
Ett alltmer förekommande problem som skapar en ökad hjärtfrekvens och puls och minskat cerebralt blodflöde. Det har hänt att hundar blir desorienterade, vingliga eller medvetslösa. Kontakta omedelbart en veterinär om du observerar något av dessa tecken.

Omvänd nysning
En annan typ av andningsproblem som inträffar när hundens mjuka gom drar ihop sig, drar ihop luftvägarna och orsakar en omvänd nysning.
Det kan ge ovanliga frustande ljud och svimning i vissa fall, men är i allmänhet inte livshotande och kommer vanligtvis att lösa av sig själv.

Potentiella ögonproblem
Stora ögon och små huvuden – det är ingen bra kombination. Förutom åldersrelaterade tillstånd, inklusive glaukom och grå starr, är rasen även benägen att få ögoninflammation och infektion.
Man bör ta sin hund till regelbundna kontroller hos en veterinär.

Separationsångest
En shih tzu är väldigt sällskapssjuk och blir inte glad om den lämnas ensam under längre perioder. Den kan få separationsångest, skälla och bli destruktiv om den blir ensam allt för länge.

Svår att få rumsren
Shih tzus kan vara utmanande på grund av deras envisa och självständiga natur. Ägare av dessa hundar måste ha både tid och tålamod för träning eftersom shih tzus kan ha svårt att ta till sig nya vanor.
Dessutom tenderar de att lätt bli distraherade från uppgifter och kommer att behöva konsekvent träning.

Hundarna tycker visserligen om att lära och vara till lags, men kan ibland vara envisa och ge intrycket av att vissa uppgifter är under deras värdighet. Med tålamod och konsekvens kan den bli en relativt lydig sällskapshund.
Hör kan du läsa mer om rasens spännande historia.

Sociala, vackra och roliga – men om du inte är van vid arsen bör du nog inte skaffa en shih tzu.

Idag finns 7 500 hundar i Sverige och intresset för rasen ökar.

Shih tzu.