32 alaskan husky-hundar var så vanvårdade att polis tvingades ingripa. Nu söker länsstyrelsen i Norrbotten nya ägare som vill ge vovvarna ett bättre liv. 
”Just nu är det 28 vuxna hundar och fyra valpar till försäljning”, säger Anna Modig på länsstyrelsen.

I slutet av oktober kom en anonym anmälan till polisen i Kiruna. På en gård fanns ett stort antal vanvårdade draghundar – många var undernärda och några led av dålig tandhälsa.
Polisen insåg snabbt att alla behövde tvångsomhändertas. Det handlar om totalt 28 vuxna hundar och fyra valpar.

”Hundarna har omhändertagits med stöd av djurskyddslagen och finns uppstallade i Norrbotten” förklarar länsstyrelsen. ”Det rör sig om en större grupp hundar där de flesta är draghundar av alaskan husky-typ. Hundtypen är särskilt framavlad för att ha de egenskaper som behövs för att vara en bra slädhund/draghund”.

Länsstyrelsens bild på en av de vanvårdade hundarna på gården utanför Kiruna.

hemsidan finns nu alla hundar presenterade i förhoppningen att nya ägare vill förbarma sig över dom. Här finns allt från valpar på ett år till en tik som blivit 10 år.
En av de yngsta är en cremefärgad hanhund född i januari som beskrivs så här:
”Försiktig och lite osäker, men nyfiken, passar troligen till drag. Funkar bra ihop med andra hundar. Lindrigt med tandsten.”

En av de äldsta hundarna är en 10-årig tik, en blandras av alaskan husky-typ som är viltfärgad/ gråsvart med ljusare bringa och ben.
”En social och trevlig tik, passar troligen bra till lättare motion och till sällskap. Funkar bra med andra hundar, både tikar och hanar. Har kraftigt med tandsten och tandköttsinflammation och en avbruten incisiv. I behov av munsanering för tandsten” skriver Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen förklarar att man inte har kännedom om hundarnas personliga egenskaper eller hur de fungerar i olika situationer. Hundarna överlåts därför i befintligt skick i enlighet med köplagen, utan garantier.
Dessutom informeras intresserade köpare om att de snabbt måste kunna åka och hämta hunden på uppstallningsplatsen i Norrbotten.

Länsstyrelsen kommer göra en bedömning av vilka intressenter som passar hundarna bäst.
”Vi kommer även att titta efter eventuell tidigare djurskyddshistorik i våra register samt och om det finns tidigare beslut enligt lagen om tillsyn av hundar och katter”.

Antal ingripanden blivit fler i år och det kan bero på att hundägare drabbats av den ekonomiska krisen.
– Det vi ser i år är att djurhållarna är påverkade av generellt högre kostnader, bland annat högre veterinärkostnader, säger Fredrik Hedlund, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Även i Norrbotten har omhändertagandet av hundar ökat jämfört med samma period förra året. Det finns ingen statistik över anledningen, men priset för bl a veterinärvård har skenat. Djurägare som har försäkrat sitt djur är mer benägna att söka veterinärvård än de som valt att inte teckna en försäkring, enligt stiftelsen Konsumenternas Försäkringsbyrå.
Men försäkringarna är dyra, när ekonomin krisar kan djurägare tvingas välja bort djurförsäkringen.
Här kan du se alla hundar som säljs av länstyrelsen.

Två av de totalt 32 omhändertagna hundarna.

Nu finns alla hundar i länsstyrelsens hundstall och väntar på att få nya ägare.

Snabbfakta alaskan husky
Rasen skapades för att vara den perfekta slädhunden. Vargliknande hundar parades med arktiska hundar och siberian huskies i Alaska och det gav upphov till hundar i början som framför allt var starka, kunde gå långa sträckor och hade en bra vinterpäls som tålde kylan bra.
De är godmodiga av naturen och vill komma bra överens med andra hundar och människor.

Alaskan huskies lever mellan cirka 11 och 15 år och eftersom de är idrottare kräver de också särskild och kärleksfull uppmärksamhet, näring och omsorg.

Snabbfakta djurskyddslagen:
Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.

Djur ska hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att
1. deras välfärd främjas,
2. de kan utföra sådana beteenden som de är starkt motiverade för och som är viktiga för deras välbefinnande (naturligt beteende), och
3. beteendestörningar förebyggs.

Den som håller djur eller på annat sätt tar hand om djur ska ha tillräcklig kompetens för att tillgodose djurets behov.

Djur ska ges tillräcklig tillsyn.
Djur ska ges tillräckligt med foder och vatten som är av god kvalitet. Foder, vatten och utfodringsrutiner ska anpassas efter djurets behov.

Ett djur får bindas endast om det görs på ett sätt som inte är plågsamt för djuret samt under förutsättning att djuret får behövlig rörelsefrihet och vila och tillräckligt skydd mot väder och vind.

Djur får inte agas, tillfogas skada eller överansträngas.
Utrustning får inte användas på ett sätt som kan orsaka djuret lidande eller skada.