I fredags blev hunden Black påkörd av en bil och rymde strax utanför Västerås. Nu pågår ett intensivt sökande efter den skadade hunden – och massor av frivilliga är ute i skogarna.
– Jag bor i ett tält ute i skogen och har en bra uppfattning om var Black sover och äter, säger den orolige ägaren Kristian Hollås Eriksson.

För fem dagar sedan slet sig hunden Black från husse Kristian Hollås Eriksson när de var på promenad strax öster om Västerås, vid Anundshög. När Black sprang upp på landsvägen hann en bilist inte väja undan. Bilen träffade Blacks ena bakben och han sprang haltande iväg mot skogen. Sedan dess har Kristian desperat letat, men utan framgång.
Snabbt startades en Facebookgrupp – ”Hjälp Black hitta hem” – och massor av frivilliga har ställt upp i sökandet efter den skadade hunden.

Black är skadad och skygg. Senast sågs han i området Tibble strax öster om Västerås.

ID-hundar och förare har varit ute i skogarna runt Irsta/Tibble och fått upp spår, men eftersom Black både är skygg och skadad har han gömt sig och inte svarat på inkall. Värmekameror har också använts.
– För två dagar sen har Black synts på en värmekamera med drönare. Men han försvann när jag gick dit, berättar Kristian Hollås Eriksson.

Igår kväll kom ett nytt spår. En privatperson hörde att någon tagit sig in i hans gårdshus.
– När jag gick in i det huset såg jag först inget, men en en annan person kunde plötsligt se ett haltande djur försvinna bort. Det såg ut som Black, säger Kristian Hollås Eriksson.

Kristian har tagit hjälp av experter på bortsprungna hundar. De rekommenderar att människor inte ropar eller ens försöker spåra hunden, utan avvaktar på ett ställe och tar kontakt med ägaren så fort hunden syns.
– Det är bäst om jag försöker kalla in Black. Och det är bra om människor inte jagar upp honom genom att leta för mycket i skogarna. Det kan tyvärr göra saken ännu värre, i värsta fall kan han fly ännu längre bort, säger Kristian Hollås Eriksson.

Han har knappt sovit de senaste dagarna, men slagit upp ett tält i skogsområdet där Black senast syntes.
– Jag har lagt ut klädesplagg runt hans ställe som går mot mitt tält. Jag har grillat hela dagen och kommer göra det imorgon igen, för att lukten ska locka hit honom.
– Nu kommer snön och då kan vi se Blacks spår.

Kristian vill nå ut till fler människor i östra Västerås och Irsta att hans hund är borta ”så att människor är extra vaksamma för hundspår. Det är också bra att veta att sist han sågs var han skadad och halt”.

Så ska du göra om din hund försvinner – läs här.

Black rymde i Anundshög, men finns gtroligen i skogarna norrut.