Vilken otur Ozzy haft i livet. Han kom hit som gatuhund i Rumänien, men hamnade hos en s k ”hundsamlare” i en olämplig miljö. 
Nu är han drygt fyra år och hoppas på att få ett riktigt hem för första gången i sitt liv.

Hundhjälpen är en organisation som hjälper gatuhundar från Rumänien till ett bättre liv. Volontärerna är engagerade och mycket erfarna hundägare med gedigen hundutbildning.
Men historien om fyraårige Ozzy har fått volontärerna riktigt upprörda.

Ozzy är en fyraårig rescue-hund från Rumänien som nu söker ett för-alltid-hem.

”Ozzy har en svår bakgrund. Han har kommit till Sverige via en kvinna som ofta tar hundar till Sverige. Men hon borde verkligen inte ägna sig åt sådant” menar Hundhjälpen.

Den kvinnliga hundsamlaren lät Ozzy bo hos henne, men eftersom det är en olämplig miljö för vilken hund som helst blev länsstyrelsen inblandad och krävde att hon skulle lämna ifrån sig sin hundsamling.

”Då skickade hon tillbaka Ozzy till en hägntillvaro i Rumänien i stället för att be om hjälp” förklarar de upprörda volontärerna.

”Hundhjälpen har ställt upp för flera av hennes hundar i nöd och när vi hörde talas om detta blev vi väldigt upprörda. Ozzy är nu tillbaka i Sverige som en Hundhjälpen-hund. Han väntar i sitt trevliga jourhem på att få sitt evighetshem” förklarar volontärerna.

Ozzy har alltså – under sina drygt fyra år i livet – ännu inte fått uppleva ett kärleksfullt för-alltid-hem med normala ägare, lek och kramar soffan. Nu är det verkligen dags.

”Vi söker nu till vår så hårt prövade Ozzy det bästa hemmet som finns. Bostaden ska ha lugnt läge och det bör inte finnas små barn hemma.”
Här kan du anmäla ditt intresse för Ozzy.

”Ozzy är en go kille som håller sig nära sina människor. Men då och då kan han söka lite avskildhet för att vila eller bearbeta en leksak. Han har upptäckt glädjen med pipsaker och busar gärna med en sådan. Ett tuggben säger han heller inte nej till.”

Det bästa Ozzy vet är att få traska ute i skog och mark. Oavsett väder finner han glädje i att tillsammans med en kompis utforska stubbar och stenar – eller kanske dra i en rot.

Om han möter en främmande hund blir han först lite orolig, men om den är snäll och de kan hälsa visar han ett fint hundspråk och etablerar en fin relation” förklarar Hundhjälpen.

Ozzy är en fyraårig rescue-hund från Rumänien som nu söker ett för-alltid-hem.

Just nu bor Ozzy på ett jourhem med ett helt gäng snälla hundkamrater. De tog honom till sig snabbt och hjälpte honom tillrätta efter allt omtumlande han utsatts för. Han är en medelstor vovve på 15 kilo och 38 cm höjd.

”I sitt nya hem vill han också gärna ha en hundkamrat då han trivs i sällskap. Med en kompis har han heller inte några problem med att vara hemma någon timme utan sina människor” menar Hundhjälpen.
Här kan du anmäla ditt intresse för Ozzy.

Hundhjälpen är noggrann i sin urvalsprocess:
”Vi är mycket noga med placeringen då hundens väl, i form av ett livslångt och tryggt hem, är vår ledstjärna. Därför ser vi till att godkända intressenters erfarenhet, familjesituation, arbetssituation och bostadsförhållanden passar till hunden.”

Hundarna genomgår dessutom ett ”personlighetstest” för att bedöma deras placerbarhet. Testet i kombination med regelbunden feedback från personalen avgör om och hur hunden kommer att placeras. Hundar med svåra aggressionsproblem återfinns inte i adoptionsprogrammet.

Hundinstruktören Markus Tenglund jobbar med rescuehundar och har en viktig uppmaning:
– Jag träffar i dagens läge många ägare som känner att det blivit övermäktigt när deras nya hund har med sig en ryggsäck av erfarenheter som sedan visar sig sedan i sitt beteende. Vi kan inte förbereda oss på precis allt som kan tänkas komma upp men vi bör ha vetskapen av vart vi kan vända oss och ta hjälp ifrån om det nu skulle bli för avancerat, säger Markus.

Man brukar säga att omplaceringar hamnar i ”3 modellen” vilket är 3 dagar att få ner stress, 3 veckor att få in nya rutiner och 3 månader för att känna sig trygg. Detta är dock högst individuellt.

Ozzy, drygt fyra år gammal.

Ozzy.

Ozzy.

Ozzy.